Tlačové správy

V marci nájdete dobré knihy v Rádiu Košice

Východniari čítajú z obľúbených kníh

Marec sa nám celkom prirodzene spája s knihami. Nie je to iba spomienka na školské povinnosti a nástenku so spisovateľmi, pôvod tejto myšlienky siaha ďaleko do minulosti. Matej Hrebenda, významný šíriteľ a milovník knižnej kultúry sa narodil a zomrel práve v marci.

Aj preto sa presne po roku Rádio Košice vracia k osobnostiam i bežným poslucháčom, ktorí denne hovoria o obľúbených knižných tituloch. Priestor dostávajú profesori literatúry, herečky, rôzni umelci i ľudia, ktorí sú verejnosti známi skôr cez svoju profesiu. Viac ako 30 východniarov prezentuje knihy, ktoré podľa nich stoja za prečítanie. Pestrá škála respondentov tak otvára možnosť spoznať zaujimavé knihy, poslucháči však majú možnosť spoznať osobnosti  z inej strany.

Do detstva sa prostredníctvom kníh vrátili mnohí, napríklad aj hovorca košických hasičov Tomáš Berzetei, úspešná spisovateľka Gabika Futová, kapitán HC Košice Laco Nagy či kapitánka Good Angels Košice Zuzana Žirková, knihy pre Rádio Košice odporúčal aj legendárny komentátor Jozef Jarkovský. Športovci, pedagógovia ale aj deti, všetci detailne opisujú, čo ich v knihách baví a zaujíma. Exkluzívne sa podarilo priniesť knižné tipy aj od Silvie Fishbaum. Košičanka dlhé roky žijúca v USA, známa z knihy Židovka priniesla vlastné tipy, no hovorila aj o publikovaní knihy Židovka v angličtine. „Musel prejsť istý čas, aby som na to bola pripravená, ale stalo sa a nebude sa to volať len Židovka, ale Špinavá Židovka, pretože slovíčko Jewess (Židovka, pozn. redakcie) by v angličtine znelo vznešene a o tom kniha nie je,“ uviedla výnimočne pre Rádio Košice.

Knihy, ktoré by sme si mali prečítať aspoň raz za život sú prezentované v niekoľkých blokoch denne (po 7.00, 10.00, 15.00 a 18.00), aby sa k nim poslucháči mohli vrátiť aj v repríze. Záujem o knižné tipy stúpa, na základe emailov a telefonátov sme sa preto rozhodli  zoznam publikovať ja na webe Rádia Košice.

Knižné tituly, o ktorých čitatelia hovoria s nadšením a farbistým prežívaním, ponúkajú alternatívu k uponáhľanej dobe a zhonu, čím sa aj vodiči, zaneprázdnení či osamelí ľudia a všetci, ktorí majú naponáhlo, môžu na chvíľu zastaviť. O knihách bude reč v Rádiu Košice až do konca marca, pred nami sú ešte inšpirácie z knižnice pre deti, tie s duchovným nádychom či športovým obsahom.

Regionálna jednotka na Slovensku sa tak po roku vrátila k vlastnému originálnemu nápadu, ktorý opäť zdokonalila. Rádio Košice v roku 2017 oslavuje 10 rokov, sprievodným podujatím je aj aktuálne marcové čítanie kníh.

KONTAKT PRE MÉDIÁ

Mgr. Ivana BAJEROVÁ

RÁDIO KOŠICE

Floriánska 17, 040 01 Košice

Telefón: +421 55 729 59 60

E-mail: bajerova@raiokosice.sk

Web: www.radiokosice.sk

 

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore