Tlačové správy

Zápisky z Iránu

Doc. RNDr. Martin Kundrát, PhD., vedecký pracovník Centra interdisciplinárnych biovied PF UPJŠ, sa stal vedúcim pripravovanej historicky prvej slovenskej paleontologickej expedície v Iráne. Počas svojho pôsobenia v zahraničí organizoval expedície v Patagónii, na Sibíri, v Iráne a Číne. Docent Kundrát sa venuje štúdiu vývoja a evolúcii archosaurov. Do tejto skupiny diapsidných plazov patria dinosaury, vtáky, pterosaury, krokodíly a ich príbuzné formy. Vo svojom vedeckom bádaní sa zaoberá vznikom a adaptáciou znakov, ktoré zmenili plazy na vtáky. Išlo o jednu z najvýznamnejších udalostí v evolúcii stavovcov. Organizuje medzinárodné vedecké expedície vyhľadávajúce formy dinosaurov podobných vtákom. Patrí k priekopníkom vo využívaní metód počítačovej tomografie v paleobiológii. Je hosťujúcim spolupracovníkom Európskeho synchrotrónového centra v Grenobli, kde vyvíja nové metodiky neinvazívneho spôsobu štúdia fosílií.

Cieľom expedície v Iráne je preskúmať oblasti s usadeninami z obdobia druhohôr a treťohôr,  obdobia pred a po veľkom vymieraní, kedy došlo k zrážke Zeme s kométou.  Jednou z hlavných priorít je prieskum rozsiahlych uloženín z obdobia jury, kedy bol Irán súostrovím izolovaným od vtedajších super kontinentov severnej a južnej pologule. Poznatky z tejto expedície poslúžia pre prípravu ďalšej stratégie a logistického zabezpečenia rozsiahlejších expedičných výprav v nasledujúcich rokoch.

Deň 1.

Začína prvý deň expedície. Teherán sa prebúdza do slnečného rána a my s ním. Našou prvou zastávkou je Veľvyslanectvo Slovenskej republiky v Iráne, kde sme sa o 10:00 hod. stretli s veľvyslancom SR, pánom Ľubomírom Golianom. Aj touto cestou si v mene našej celej skupiny dovoľujem poďakovať pánovi veľvyslancovi za príjemne stretnutie, cenné rady, povzbudenie a záujem o naše výskumné aktivity v Iráne.

Na obed sme mali možnosť prezrieť si najväčšiu doterajšiu zbierku skamenelín stavovcov v Iráne a oboznámiť sa s nálezovými okolnosťami. V podvečer nastupujeme do autobusu smer Zanjan, kde prichádzame po 4 hodinách jazdy diaľnicou vedúcej z metropoly Iránu smerom do Turecka.

Deň 2.

Ráno o 6:00 hod. vyrážame zo Zanjanu na sever smerom ku Kaspickému moru. Pred nami sa týčia zasnežené štíty pohoria Alborz. Naše vozidla nás vynesú do neuveriteľnej nadmorskej výšky 2 156 m. Po troch hodinách cesty sa dostávame na miesto, ktoré si nás podmaňuje svojou tichou monumentálnosťou. Objektom nášho záujmu sú vrstvy, ktoré vznikli na začiatku obdobia jury, teda pred 180 až 200 miliónmi rokov. Šťastie praje pripraveným: po dvoch hodinách objavujeme prvé stopy dinosaurov.

Našu eufóriu umocňuje pozvanie na tradičnú iránsku večeru v neďalekej dedinke. Do Zanjanu sa vraciame neskoro v noci – naplnený spokojnosťou z dnešného úlovku.

Deň 3.

Dnes je na programe dňa niekoľko oficiálnych stretnutí. Pracovný deň otvárame sériou odborných prednášok pre kolegov a študentov univerzity v Zanjane. Nasleduje rokovanie s riadiacimi i akademickými pracovníkmi univerzity o možnostiach spolupráce vo vedecko-výskumnej a pedagogickej oblasti a príprave Memoranda o porozumení. Po obede otváram druhú časť pracovného programu prezentáciou o našom spoločnom projekte, o Slovensku, histórii a súčasnosti UPJŠ v Košiciach, Prírodovedeckej fakulty, Centre interdisciplinárnych biovied a mojich osobných výskumných aktivitách.

Záver dňa vypĺňa pozvanie druhej univerzity v Zanjane. Dnes sme mali možnosť poznať výnimočných ľudí. Ďakujeme všetkým za priateľské prijatie, pohostinnosť a záujem o spoluprácu na našom expedičnom projekte.

Za expedičný tím:

doc. RNDr. Martin Kundrát, Ph.D.

Bližšie informácie: http://www.upjs.sk//prirodovedecka-fakulta/veda-vyskum/iran2017/

Poznámka:

Tlačovú správu nájdete archivovanú na www.upjs.sk v časti Vzťahy s verejnosťou https://www.upjs.sk/verejnost-media/vztahy-s-verejnostou/tlacove-spravy/rok-2017/ .

Mgr. Mária Hrehová, PhD., tlačový referent a hovorca UPJŠ v Košiciach

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore