Tlačové správy

Výzva predsedníčky Ústavného súdu SR I. Macejkovej adresovaná médiám a politikom: „Prestaňte útočiť na ústavný súd ako inštitúciu a na sudcov ústavného súdu!“

Od uplynulého týždňa boli do dnešného dňa vo viacerých slovenských printových i elektronických médiách zverejnené a politikmi prezentované informácie znevažujúce a diskreditujúce Ústavný súd Slovenskej republiky (ÚS SR) ako inštitúciu, predsedníčku ÚS SR a jeho sudcov.

Účelom je šírenie a podsúvanie znevažujúcich informácií týkajúcich sa ústavného súdu ako inštitúcie, ako aj znevažujúcich informácií týkajúcich sa mojej osoby ako predsedníčky ústavného súdu a sudcov ústavného súdu.

Je zarážajúce, že útoky zo strany médií i  politikov namierené proti ústavnému súdu ako inštitúcii, mne ako predsedníčke ústavného súdu a sudcom ústavného súdu prichádzajú práve teraz, pričom plénum ústavného súdu pracuje v aktuálnom zložení (s výnimkou jednej sudkyne) od roku 2007, rozhodlo tisícky podaní (návrhov a sťažností) a dosiaľ nebola spochybňovaná nezávislosť a nestrannosť sudcov ústavného súdu takýmto neprístojným, škandalóznym a nelegitímnym spôsobom. Predpojatosť a zaujatosť možno vysloviť zákonným spôsobom v konaní pred ústavným súdom v zmysle § 27 a § 28 zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 38/1993 Z. z. o organizácii Ústavného súdu Slovenskej republiky, o konaní pred ním a o postavení jeho sudcov v znení neskorších predpisov.

 Je poburujúce, že politici, ako aj médiá zneužili tak vážnu a citlivú tému, ako je zrušenie tzv. „Mečiarových amnestií“, v prospech vlastných politických záujmov, pričom si dovoľujú „vťahovať“ do tohto svojho politického boja aj ústavný súd práve v čase, keď je súčasťou programu rokovania 14. schôdze Národnej rady Slovenskej republiky plánovanej na 21. marec 2017 nielen rozšírenie právomocí ústavného súdu, ale aj spoločensky významná a verejnosťou doma i v zahraničí ostro a pozorne sledovaná otázka zrušenia tzv. „Mečiarových amnestií“.

Vyzývam preto médiá i politikov, aby prestali dehonestovať ústavný súd ako inštitúciu, mňa ako predsedníčku ústavného súdu a sudcov ústavného súdu, aby prestali útočiť na ústavný súd!

Do pozornosti širokej verejnosti opätovne dávam sľub, ktorý vložil do rúk prezidenta Slovenskej republiky každý sudca ústavného súdu: Sľubujem na svoju česť a svedomie, že budem chrániť neporušiteľnosť prirodzených práv človeka a práv občana, chrániť princípy právneho štátu, spravovať sa ústavou, ústavnými zákonmi a medzinárodnými zmluvami, ktoré Slovenská republika ratifikovala a boli vyhlásené spôsobom ustanoveným zákonom, a rozhodovať podľa svojho najlepšieho presvedčenia, nezávisle a nestranne.“

 Tento sľub ako sudcovia ústavného súdu spoločne napĺňame v plnom rozsahu a svojou rozhodovacou činnosťou prispievame k tomu, aby bol ústavný súd, tak ako ho charakterizuje čl. 124 Ústavy Slovenskej republiky, nezávislým súdnym orgánom ochrany ústavnosti.

JUDr. Ivetta Macejková, PhD.

predsedníčka Ústavného súdu Slovenskej republiky

Neoficiálny dokument pre potreby médií, ktorý nezaväzuje Ústavný súd Slovenskej republiky.

Viac informácií Vám môže poskytnúť hovorkyňa Ústavného súdu SR PhDr. Martina Ferencová, PhD.

telefón: 055/7207 295, mobil: +421 918 827 344, e-mail: martina.ferencova@concourt.sk

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore