Tlačové správy

Najlepšie súbory z Košického kraja na súťaži Tancuj, tancuj

V Kultúrnom dome v obci Kechnec sa v sobotu 9. septembra od 13:30 hod. stretnú folklórne kolektívy z Košického kraja na krajskej postupovej súťaži a prehliadke choreografií nazvanej Tancuj, tancuj.

Na súťaži sa zúčastní takmer 250 účinkujúcich z deviatich folklórnych kolektívov z Košického kraja: Folklórny klub Omladina (Košice), mládežnícky folklórny súbor Želiezko (Košice), folklórne súbory Hornád (Košice), Pristaše (Košice), Ilosvai (Veľká Ida), Borostyán (Rožňava), Krompašan (Krompachy), Jurošík (Michalovce) a folklórna skupina Parchovianka (Parchovany). Kolektívy sa predstavia s jedenástimi súťažnými choreografiami.

Cieľom súťaže je vytvárať priestor na prezentáciu tvorby v neprofesionálnych folklórnych kolektívoch, podporovať rozvoj folklórnych kolektívov, zvyšovať ich umeleckú úroveň, popularizovať výchovu ľudovým umením, poukazovať na význam tradičnej ľudovej kultúry v kultúrnom dianí, viesť mládež a verejnosť k poznávaniu tradičnej ľudovej kultúry.

Víťazi krajského kola postúpia na celoslovenské kolo súťažnej prehliadky, ktorá sa bude konať 11. – 12. novembra 2017 v Liptovskom Mikuláši.

Sprievodným programom podujatia bude škola tanca s tanečnými lektormi a živou ľudovou hudbou, účastníci si osvoja tanečné schopnosti a naučia sa nové tance z územia Slovenska. Súťažná prehliadka je súčasťou Putovného festivalu údolia Bodvy a Rudohoria, folklórneho festivalu určeného prevažne na prezentáciu domácich kultúrnych aktérov a folklórnych kolektívov z blízkeho okolia.

Kultúrne centrum Údolia Bodvy a Rudohoria (KCÚBaR), kultúrne zariadenie KSK, je organizátorom krajskej  postupovej súťaže a prehliadky choreografií folklórnych kolektívov, ktorej vyhlasovateľom a odborným garantom je Národné osvetové centrum v Bratislave. Súťažná prehliadka je podujatím neprofesionálnych folklórnych kolektívov zaoberajúcich sa interpretáciou tradičnej ľudovej kultúry Slovenska a oblastí historicky obývaných Slovákmi, čerpajúcich folklórny materiál z územia Slovenskej republiky.

Projekt podporil z verejných zdrojov Fond na podporu umenia.

Zuzana Bobriková, hovorkyňa predsedu KSK

Tel.:       00421 55 72 68 128     

Mobil:      00421 918 766 001

E-mail:   zuzana.bobrikova@vucke.sk

www.vucke.sk

 

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore