Tlačové správy

Najvychytenejšia súčasná autorka detskej literatúry po rokoch opäť v Rožňave

Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja pripravuje pre deti základných škôl a osemročného gymnázia besedy s úspešnou a obľúbenou detskou slovenskou spisovateľkou Gabrielou Futovou, ktoré sa budú konať v piatok 6. októbra 2017 v dopoludňajších hodinách. Podujatia sa uskutočnia v rámci projektu Tajomstvá v literatúre, ktoré z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia www.fpu.sk a je hlavným partnerom projektu.

Gabriela Futová, rodáčka z Prešova, vyštudovala odbor žurnalistika na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. Od roku 2003 pracuje v knižnici – Knižnica P. O. Hviezdoslava v Prešove.

„Bývala som s mamou v bloku na sídlisku, mala som dedinských aj mestských starých rodičov. Hlavne na dedine som trávievala celé letné prázdniny. Pamätám si, že som musela pomáhať v záhrade, plieť a také veci, čo som neznášala, ale oberačky jabĺk, sliviek a iného ovocia ma bavili. Často som sa musela zabaviť sama, ale neprekážalo mi to“, spomína Gabika, ako ju každý familiárne volá v jednom z mnohých rozhovorov a dodala „U nás doma sa veľa čítalo. Keď bolo vonku hnusné počasie, všetci sme ležali niekde zalezení s knihami.“

Mama spisovateľka, ktorá normálne varí, perie, upratuje a nezabúda na humor. Knihy, ako napr. Naša mama je bosorka, Brata musíš poslúchať!, Dokonalá Klára, Psia škola kocúra Červenochvosta,  Štyri kosti pre Filipa, Očko špehúň, Nejdem a basta!, či jemný a úprimný príbeh o netradičnej princeznej, ktorá nemá vlasy s názvom O Bezvláske sú deťom po celom Slovensku veľmi známe a radi ich čítajú. Tých kníh je, samozrejme, o mnoho viac. A ako hovorí samotná autorka „Deti vedia byť ešte otvorené a úprimné. Ja ich v prípadnom názore, že sa im moja kniha nepáči, podporujem, pretože si vážim, že dokázali vyjadriť svoj názor. Koľko ľudí, toľko chutí, je to prirodzené a správne.“

Tešíme sa na stretnutie so slovenskou spisovateľkou Gabrielou Futovou, ktoré sa uskutoční v piatok 6. októbra 2017 v dopoludňajších hodinách v Gemerskej knižnici Pavla Dobšinského v Rožňave, ul. Lipová č. 3. Podujatia budú realizované v rámci projektu Tajomstvá v literatúre a  z verejných zdrojov ho podporil Fond na podporu umenia www.fpu.sk, ktorý je hlavným partnerom projektu.

Tatiana Bachňáková, Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave

Kontakt:

www.kniznica-rv.sk      E-mail : kniznica@kniznica-rv.sk

Tel. : 058/ 788 09 11, 788 09 17

Zdroj: https://skola.pravda.sk/volny-cas/clanok/329961-gabriela-futova-chcela-som-pisanie-hodit-za-hlavu/

 

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore