Tlačové správy

Posledná výstava tohto roka v Botanickej záhrade UPJŠ v Košiciach

Kalendárium výstav a podujatí v roku 2017 v Botanickej záhrade UPJŠ v Košiciach uzatvorí výstava vizuálneho diela Mgr. art. Matúša Lányiho. Výstava sa uskutoční v priestoroch administratívnej budovy Botanickej záhrady na Mánesovej 23 v Košiciach a potrvá od 1. decembra do 17. decembra 2017, v čase od 9:00 do 15:00 hod.

Výstava Genetické dátové disky prezentuje aktuálne vizuálne dielo Matúša Lányiho, ktoré sa zaoberá teóriou o smerovaní biologického vývoja života a jeho “cieľa”. Tak ako autor uvádza, v diele vytvorenom z rastlinného materiálu reaguje na neodarwinovskú interpretáciu o smerovaní života, ako toku genetických informácií bez vyššieho zmyslu a poznania. Metaforickým výrazovým prostriedkom sa mu stáva materiál s obsahom genetickej informácie – živé lupene kvetov či listy rastlín a stromov. Tento materiál je nosičom informácie o vlastnom živote – DNA. Rastlinný materiál je vyňatý zo svojho primárneho prostredia a prenesený na plátno, ktoré tak plní funkciu dátového disku uchovávajúceho genetické informácie. Matúš Lányi používa digitálny jazyk. „Materiál je radený lineárne vedľa seba, tak ako je nadobúdaný. Fragmentované jednotky vizuálne pripomínajú proces počítačovej defragmentácie disku, teda akéhosi usporadúvania dát riadeného “vyššou” kontrolou,“ vysvetľuje autor diel.

Autor ponecháva diváka pred rozmernými displejmi premietajúcimi neustály tok informácií s pocitom potreby ich dešifrovania, ale aj s rozporom o interpretácii poznania “cieľa”.

Matúš Lányi sa narodil v roku 1981 v Spišskom Podhradí. Momentálne pôsobí ako doktorand v Ateliéri slobodnej kreativity 3D na Fakulte umení Technickej univerzity v Košiciach. Vystavoval na mnohých výstavách na Slovensku, v Čechách, Rakúsku, Nemecku, Švajčiarsku, Taliansku, Francúzsku a USA.

Výstava je doplnená základnými informáciami z oblasti genetiky a evolučnej biológie. „Zámerom výstavy je sprístupniť návštevníkom netradičnou umeleckou formou genetické procesy v genóme organizmov pri prenose genetických informácii ako základ evolúcie a rôznorodosti organizmov v biosfére“, informuje a na výstavu pozýva doc. RNDr. Sergej Mochnacký, CSc., riaditeľ Botanickej záhrady UPJŠ v Košiciach.

V prípade záujmu o podrobnejšie informácie kontaktujte:

RNDr. Andrea Fridmanová PhD.

e-mail: andrea.fridmanova@upjs.sk

tel.: +421 917 137 463

Poznámka:

Tlačovú správu nájdete archivovanú na www.upjs.sk v časti Vzťahy s verejnosťou https://www.upjs.sk/verejnost-media/vztahy-s-verejnostou/tlacove-spravy/rok-2017/ .

Mgr. Mária Hrehová, PhD., tlačový referent a hovorca UPJŠ v Košiciach

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore