Tlačové správy

Spoločný projekt UPJŠ a Eszterházy Károly Univerzity Eger s cieľom podporiť prezentáciu a rozvoj vinárskej oblasti

V rámci programu Interreg Slovakia-Hungary (Interreg V-A Slovakia Hungary Cross Border Cooperation Programme) Ústav geografie Prírodovedeckej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach v partnerstve s Innoregion Knowledge Centre Eszterházy Károly University v Egri od 1. septembra 2017 rieši spoločný projekt pod názvom Development of webGIS platform based on big-data for the Tokaj Wine Region foster cross-border collaboration.

Projekt v trvaní necelých dvoch rokov získal celkový grant pre obe partnerské univerzity vo výške 427 447,40 Eur, z toho slovenský partner získava s 10-percentnou štátnou podporou 145 642,40 Eur. Cieľom projektu je vytvorenie web stránky, na ktorej budú formou GIS (geografické informačné systémy) uvedené súbory dát z Tokajskej vinohradníckej oblasti na slovenskej aj maďarskej strane. Vytvorená  spoločná HU-SK geoinformatická databáza bude poskytovať všetky súbory dát (dáta katastrálne, topografické, humánno-geografické, geologické, pedologické, meteorologické, dáta inžinierskych sietí, pôdohospodárske, lesnícke, vodohospodárske, atď.). „Je reálny predpoklad, že Web-GIS portál bude slúžiť ako zdroj dôležitých informácií potrebných pre ďalší ekonomický rozvoj Tokajských vinohradníckych regiónov na Slovensku i v Maďarsku,“ zhodnotil prof. Ing. Vladimír Sedlák, PhD.

Vinohradnícku oblasť Tokaj z krajinného a kultúrno-geografického hľadiska môže byť považovaná  za oblasť s jedinečným a homogénnym potenciálom, vyznačujúca sa do značnej miery ťažobnými aktivitami v blízkosti štátnych hraníc, ako aj vinárstvom a vinohradníctvom a širokou škálou turistických atrakcií.

Základnou myšlienkou vytvorenia spoločnej geoinformatickej databázy zo strany Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach a Eszterházy Károly Univerzity Eger bolo podporiť prezentáciu a spoločný rozvoj vinárskej oblasti založenej na integrácii základných územných dát a vytvorenie spoločnej GIS databázy dvoch členských štátov Európskej Únie. Databázy s rôznymi štruktúrami a názvoslovím komplikovali spracovanie GIS dát vo vinárskom regióne, jeho integráciu a prípravu vzájomne výhodných konceptov regionálneho rozvoja, ako aj transparentnosť vývojových snáh.

„Cieľom projektu je zhromaždiť odborné skúsenosti a poznatky oboch inštitúcií a uľahčenie spoločných vzdelávacích procesov pomocou prevádzky modulárneho geoinformatického systému vinohradníckej oblasti. Navrhovaný systém je schopný integrovať a vizualizovať štandardizované geopriestorové databázy na oboch stranách hranice a podporovať funkčné regionálne plánovanie, rozvoj, marketing, udržateľné územné plánovanie, riadenie a v neposlednom rade prehlbuje zručnosti z diaľkového prieskumu Zeme a súčasného stavu znalostí oboch inštitúcií. Trojjazyčný tematický obsah GIS databázy zverejnený na internetovej stránke môže byť použitý ako overený zdroj informácií pre výrobcov vína, štátnu správu a miestnu samosprávu, verejnosť, miestnych obyvateľov, ako aj pre účastníkov cestovného ruchu na strane dopytu ako aj ponuky. Okrem toho poskytuje ľahko dostupnú platformu na zverejnenie výsledkov výskumu v danom regióne“, uviedol prof. Ing. Vladimír Sedlák, PhD.

V prípade záujmu o podrobnejšie informácie kontaktujte:

prof. Ing. Vladimír Sedlák, PhD.

Prírodovedecká fakulta UPJŠ v Košiciach

E-mail: vladimir.sedlak@upjs.sk

Tel.:  +421 55 2342458

 

Poznámka: Tlačovú správu nájdete archivovanú na www.upjs.sk v časti Vzťahy s verejnosťou https://www.upjs.sk/verejnost-media/vztahy-s-verejnostou/tlacove-spravy/rok-2017/ .

 

Mgr. Mária Hrehová, PhD., tlačový referent a hovorca UPJŠ v Košiciach

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore