Aktuality

VYHLÁSENIE SLOVENSKÉHO SYNDIKÁTU NOVINÁROV K ODSÚDENIU NOVINÁRA LUKÁŠA MILANA

Slovenský syndikát novinárov, uvedomujúc si, že so slobodou prejavu je nedeliteľne spojená aj zodpovednosť, vyhlasuje, že odsúdenie novinára Lukáša Milana za trestný čin ohovárania, ktorého sa mal dopustiť zverejnením výrokov o niekdajšom predsedovi Národnej rady Slovenskej republiky Pavlovi Paškovi, vníma ako ohrozenie slobody prejavu v médiách.

V zhode s Rezolúciou 1577 (2007) Parlamentného zhromaždenia Rady Európy vyhlasuje, že si je vedomý, že sloboda prejavu nie je neobmedzená, avšak tvrdenia, ktoré sa vykonali vo verejnom záujme, dokonca, ak sa ukáže, že sú nepresné, by nemali byť trestne stíhateľné za predpokladu, že boli urobené bez vedomosti ich nepresnosti, bez úmyslu spôsobiť škodu a ich pravdivosť bola preverená s riadnou starostlivosťou.

Slovenský syndikát pripomína, že Parlamentné zhromaždenie Rady Európy vyzvalo v spomínanej rezolúcii k tomu, aby štáty neodkladne zakázali tresty odňatia slobody za ohováranie a zaručili, aby nebolo trestné stíhanie za ohováranie zneužívané a zabezpečili nezávislosť trestného stíhania.

Slovenský syndikát novinárov, bez ambície hodnotiť rozhodnutie súdu, či zasahovať do jeho právomocí, vyslovuje obavy, že okolnosti, za ktorých súd vyriekol odsudzujúci rozsudok voči novinárovi, nenasvedčujú tomu, že dôkladne vzal do úvahy precedenčné právo Európskeho súdu pre ľudské práva a že konal v súlade s medzinárodne rešpektovanými princípmi slobody prejavu v médiách.

Slovenský syndikát novinárov vyhlasuje, že využije ustanovenie § 95 ods. 2 Civilného sporového poriadku a vstúpi do súdneho konania ako osobitný subjekt na strane žalovaného novinára Lukáša Milana, aby posilnil ochranu práv žalovaného.

Slovenský syndikát novinárov sa verejne zaväzuje, že v súlade so zákonom si od všetkých súdov vyžiada zoznam žalovaných novinárov a redakcií s cieľom podľa § 95 ods. 2 zákona posilniť ochranu slobody prejavu v médiách a iniciovať systémový prístup, ktorý bude vychádzať z precedenčného práva Európskeho súdu pre ľudské práva a z rezolúcií Rady Európy, ktoré vymedzujú pravidlá uplatňovania slobody prejavu v médiách.

 

 

 

 

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore