Aktuality

KOMUNIKÉ Z MEDIÁCIE RTVS

„Chceme hovoriť s nespokojnými redaktormi, sme otvorení vecnej diskusii a vážime si iniciatívu stavovskej organizácie novinárov hľadať riešenie napätej situácie v RTVS“, uviedol šéf spravodajstva RTVS Vahram Chuguryan na úvod mediácie, ku ktorej vyzval Slovenský syndikát novinárov.

10. mája, napriek verejnej i osobnej pozvánke, do Domu novinárov neprišiel z redaktorov RTVS nikto. Plánovaná mediácia sa preto zmenila na vypočutie vedenia spravodajstva RTVS pred stavovskou organizáciou. Zástupcovia SSN sa pýtali najmä na systém hodnotenia redaktorov, na okolnosti uzatvárania a vypovedania zmlúv s externými spolupracovníkmi a na to, ako RTVS zabezpečuje ochranu verejnoprávnosti.

„Slovenský syndikát novinárov nemá ambíciu robiť rozhodcu, iba ponúkol priestor na vecnú komunikáciu. Kto chce, hľadá spôsoby, kto nechce, hľadá dôvody. Verejnosti treba ukázať, že novinári dokážu rešpektovať jeden druhého a vedia sa dopracovať k obojstranne akceptovateľnému konsenzu“, uviedol Jozef Tinka, mediológ, publicista a zástupca SSN, ktorý dostal mandát viesť mediáciu.

Slovenský syndikát novinárov nebude komentovať stanoviská vedenia RTVS, pretože nepozná názory a dôvody nespokojnosti dotknutých redaktorov. Ponúkol však, a manažment RTVS ponuku prijal, že do 30 dní sa SSN pokúsi mediáciu zorganizovať znovu. „Prídeme. Máme vôľu otvoriť sa, počúvať a hľadať to, čo nás spája“, dodal Chuguryan, pričom zdôraznil, že telerozhlas mieni zorganizovať aj internú mediáciu. Má záujem vyriešiť všetky nedorozumenia a upokojiť situáciu.

Prípravu mediácie sprevádzali ojedinelé hlasy, že syndikát novinárov nie je autoritou medzi novinármi a, že sa prebudil neskoro. „Syndikát včera, a syndikát dnes, sú dve rozdielne situácie,“ vysvetľuje Tinka. „Ak je novinár strážnym psom demokracie, kto má byť strážnym psom novinárov? V demokratickej spoločnosti sú ním samotní novinári. Účinný samoregulačný systém, založený na etike a silnej stavovskej organizácii. Ak teda hovoríme o nejakom stave syndikátu, hovoríme o novinároch samotných. O tom, ako sa stavajú k novinárskej zodpovednosti. Ak kritizuje niekto z novinárov syndikát, kritizuje vlastne sám seba. Ak sa kritikom niečo nepáči, majú vstúpiť do novinárskej organizácie a zmeniť ju,“ dodal Tinka.

Na stretnutí sa hovorilo aj o tom, že SSN bude iniciátorom širokej  verejnej i odbornej diskusie o verejnoprávnosti médií.

Stretnutie v Dome novinárov ukázalo, že priestor na diskusiu i počúvanie je, treba sa len zaangožovať a prísť s reálnymi riešeniami.

Slovenský syndikát novinárov

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore