Tlačové správy

Košičania chcú v Londýne prejsť 1 000 km na liter paliva

Mladý tím z Košíc skonštruoval nové úsporné vozidlo a je pripravený ukázať, čo dokáže. Študenti Strojníckej fakulty TUKE mieria do Londýna na 34. ročník pretekov v úspornej jazde Shell Eco-marathon Europe 2018. Náš najskúsenejší tím sa v dňoch 5. – 8. júla v Londýne pokúsi prekonať svoj doterajší rekord 783 km na liter paliva. Zo Slovenska predstavia svoje úsporné vozidlá spolu tri študentské tímy.  

Tím vysokoškolákov z Košíc je prvým slovenským tímom a zároveň aj prvým tímom zo strednej Európy, ktorý sa zúčastnil pretekov Shell Eco-marathon Europe. Študenti Strojníckej fakulty TUKE začali svoju históriu v súťaži písať už v roku 1994. Tento rok sa budú snažiť prekonať svoj doterajší rekord 783 km na liter paliva, ktorý je zároveň aj slovenským rekordom v súťaži. Náš najskúsenejší tím chce prekonať hranicu 1 000 km s novým upraveným vozidlom na benzínový pohon, ktoré predvedie na trati. Vylepšený aerodynamický tvar eliminuje aj najmenší odpor vzduchu a odľahčená karoséria znižuje celkovú váhu vozidla. Tá po úpravách klesla na 35 kg. Košickí študenti zabojujú o dobrý výsledok v silnej konkurencii, ktorú tvorí 149 tímov z 24 krajín.

Energeticky najefektívnejšie vozidlá planéty, ktoré prejdú na jeden liter paliva alebo jednu kilowatthodinu stovky až tisíce kilometrov, môžu návštevníci vidieť počas pretekov Shell Eco-marathon Europe 2018, ktoré sú súčasťou festivalu Make the Future. Ten prináša vízie o budúcich zdrojoch energie a spôsoboch, ako budeme v mestách žiť, pracovať či cestovať. Dejiskom festivalu je Queen Elizabeth Olympic Park v Londýne.

 Parametre vozidla

Rozmery 2700 x 700 x 650 mm
Váha 35 kg
Pohon Benzínový štvortakt, chladený vzduchom
Riadenie Pákové
Výkon 1, 5 kilowatt
Karoséria Samonosná z uhlíkových vlákien
Maximálna rýchlosť 40 km/h – 70 km/h
Vývoj a výroba 1 rok

Do boja idú s chuťou aj ďalšie dva slovenské tímy

Okrem skúseného tímu z Košíc má Slovensko ďalšie dve želiezka v ohni – jeden stredoškolský a jeden vysokoškolský tím. Ku Košičanom sa pridajú študenti zo Strednej odbornej školy dopravnej v Trnave a študenti bratislavskej Strojníckej fakulty STU.

Tím Bratislava: Študenti Strojníckej fakulty STU sa hlavnej časti súťaže zúčastnia tento rok už po šiesty krát. Predvedú sa s novým dizajnom, s ktorým pomáhajú študenti Fakulty architektúry. S novou, výrazne žltou farbou vozidla ich na trati žiadny súper neprehliadne. Zmenou oproti minulému roku je aj benzínový pohon a nový spôsob riadenia vozidla. Volant vystrieda pákové riadenie a klasickú odstredivú spojku zase jednokotúčová suchá trecia, ktorá má účinnejší chod.

Tím Trnava: Tím z Trnavy je najmladším slovenským tímom na pretekoch Shell Eco-marathon Europe. Svoju premiéru vo veľkom finále v Londýne zažili minulý rok a teraz sa na trať postavia so svojím úsporným elektromobilom opäť. Veľa si sľubujú od vylepšení na vozidle. Po novom ich elektromobil opätovne získava elektrickú energiu z kinetickej energie vozidla vďaka systému rekuperácie, ktorý Trnavčania doplnili do riadiacej jednotky elektromotora. Spevnili tiež karosériu a zvýšili maximálnu rýchlosť vozidla z pôvodných 35 km/h na 55 km/h.

Viac informácií nájdete na http://www.shell.com/energy-and-innovation/shell-ecomarathon.html  alebo na Facebook profile.

 Shell Eco-marathon

Shell Eco-marathon je jednou z najnáročnejších a najinovatívnejších študentských súťaží na svete. Každoročne sa uskutočňuje v Európe, Severnej Amerike a Ázii. Súťaž spája súčasných a budúcich inovátorov spolu so širokou verejnosťou zaujímajúcou sa o energetické otázky. Rozvíja diskusiu o udržateľných riešeniach narastajúceho globálneho dopytu po energiách. V rámci Shell Eco-marathon Europe súťaží budúca generácia inžinierov a vedcov vo veku od 16-25 rokov z 24 krajín vo vlastnoručne navrhnutých a vyrobených vozidlách.

Hodnotenie tímu sa vyjadruje prejdenou vzdialenosťou na liter paliva alebo kilowatthodinu. Shell Eco-marathon Europe sa snaží zapojiť verejnosť do riešenia súčasných výziev spojených s energiami a mobilitou, a zároveň inšpirovať k inovatívnym riešeniam. Súťaž ukazuje snahu spoločnosti Shell pomáhať pri napĺňaní narastajúcich energetických požiadaviek zodpovednou cestou vďaka spolupráci študentov, partnerov a verejnosti.

34. ročník Shell Eco-marathon Europe sa uskutoční 5. júla – 8. júla 2018 v anglickej metropole Londýn za účasti 149 tímov z 24 krajín. Sprievodné aktivity na mieste budú zamerané na inšpiráciu a zapojenie verejnosti k téme budúcnosti energie a nových technológií.

Shell Eco-marathon je globálnou iniciatívou so súťažami v Európe, USA a Ázii. Preteky Shell Eco-marathon Americas sa uskutočnili v dňoch 27. – 30. apríla v Californii v USA, Shell Eco-marathon Asia v dňoch 19. – 22. marca v Singapure.

Royal Dutch Shell plc

Spoločnosť Royal Dutch Shell plc je registrovaná v Anglicku a vo Walese. Centrálu má v Haagu a jej akcie sú kótované na burzách
v Londýne, Amsterdame a New Yorku. Spoločnosť Shell pôsobí vo vyše 70 krajinách sveta v oblasti prieskumu a ťažby ropy a zemného plynu, výroby a marketingu kvapalného zemného plynu a skvapalňovania zemného plynu, ďalej v oblasti výroby, marketingu a prepravy ropných produktov a chemikálií a v oblasti projektov, ktoré sa zaoberajú obnoviteľnými zdrojmi energie. Viac informácii nájdete na www.shell.comwww.shell.sk

Kontakty pre média:

SEESAME Communication Experts                                          SHELL Slovakia s.r.o.

Michaela Lukovičová                                                                     Petr Šindler

Account Manager                                                                         Manažér komunikácie

Email: lukovicova@seesame.com                                               Email: petr.sindler@shell.com

Tel.: (+421) 907 627 189                                                                Tel.: (+420) 244 025 965

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore