Tlačové správy

Technická univerzita v Košiciach si pripomenie 160. výročie narodenia Aurela Stodolu

Velikán vedy a techniky, slovenský vedec svetového významu, zakladateľ teórie parných a plynových turbín. Absolvent Vyššej štátnej reálky v Košiciach. Uznávaný profesor nielen na univerzite ETH Zürich, kde pôsobil 37 rokov, ale vďaka svojmu výskumu – na celom svete. Bol vynikajúcim pedagógom a tiež profesorom geniálneho Alberta Einsteina.

Technická univerzita v Košiciach si osobnosť Aurela Stodolu pripomenie pri príležitosti 160. výročia jeho narodenia v rámci akademického roka 2018-2019 „Rokom Aurela Stodolu“. V rámci tohto roka bude niekoľko tematických akcií, ktoré budú venované životu a odkazu významnej osobnosti.

Hlavným cieľom je, aby mladá generácia na Slovensku spoznala osobnosť Aurela Stodolu a hodnoty, ktoré vytvoril. Univerzita vydá pri tejto príležitosti “0 Euro souvenir“ bankovku, ktorú poskytne pre verejnosť v jednotkovej hodnote 2,50€. Začiatok predaja je stanovený na začiatok akademického roka, t. j.  v pondelok 24. septembra 2018 od 12:00 hod. v priestoroch Infocentra v hlavnej budove TUKE na Letnej 9 v Košiciach. Predaj bude realizovaný formou hotovostnej platby v maximálnom počte 10 ks na osobu. Online objednávky budú prijímané na mailovej adrese stodola@tuke.sk a vybavované od 25. septembra 2018.  Stodola je prvým zo série osobností, ktoré si TUKE pripomenie takouto formou.

Na záver výrok Alberta Einsteina, ktorý bol Stodolovým žiakom a neskôr kolegom. Napísal o ňom: „Keď do rúk beriem pero, aby som napísal niekoľko slov o profesorovi Stodolovi, o majstrovi techniky, o jemnom, a pritom pevnom mužovi, cítim, že moje vyjadrovacie schopnosti sú príliš obmedzené, aby som sa k takému človeku zachoval tak, ako si to zasluhuje…“

Zaujímavosťou tejto bankovky je, že sa na jej tvorbe podieľal významný slovenský ilustrátor Vladimír Rimbala, preslávený maľbami prehistorických zvierat. Ruky umelca vytvorili portrét Aurela Stodolu a parného stroja, ktoré sú dominantnými motívmi novej bankovky.

 

Informácie:

Kancelária rektora TUKE – Ing. Adrián Harčár, PhD., kancelar@tuke.sk, 0918 675 555.

 

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore