Tlačové správy

Typický osud kaštieľa v Karpatskej kotline: začala renovácia rodiska Františka II. Rákócziho

Borša sa nachádza na dnešnom území Slovenska iba 3 kilometre od maďarského Nového mesta pod Šiatrom (Sátoraljaújhely). Najvýznamnejšou pamiatkou obce s 1200 obyvateľmi, patriacej do tokajského regiónu, je Rákócziho kaštieľ, ktorý v podobe renesančnej budovy postavili v 16. storočí Zuzana Lorántffy a Juraj Rákóczi. V marci roku 1676 sa tu narodil František Rákóczi.

Dejiny kaštieľa sú typické pre kaštieľ v Karpatskej kotline: po potlačení Rákócziho boja za slobodu  po roku 1711 mal kaštieľ viacero vlastníkov a v roku 1945 ho znárodnili. Následne v ňom prevádzkovali školu, ubytovňu pre robotníkov a sklad, jeho stav sa však zhoršoval, hodnota kaštieľa sa postupne ničila. V roku 1990 sa kaštieľ stal vlastníctvom obce Borša. Začala sa rekonštrukcia, no čoskoro bola prerušená; v roku 2000 bola znovu zahájená, avšak v roku 2006 boli práce opäť pozastavené.

V príbehu kaštieľa došlo pred piatimi rokmi k pozitívnemu zvratu: slovenský a maďarský prezident sa na spoločnom stretnutí dohodli, že obe krajiny budú spolupracovať na rekonštrukcii kaštieľa. Na žiadosť Úradu predsedu vlády Maďarska zriadili Nadácia Teleki Alapítvány a Obec Borša neziskovú organizáciu Františka II. Rákócziho, prostredníctvom ktorej bude realizovaný program obnovy kaštieľa. Na prvú etapu projektu zabezpečí maďarská vláda 805,5 miliónov forintov.

Srdečne Vás pozývame na obhliadku pre zástupcov médií, organizovanej pri príležitosti otvorenia staveniska, kde Vám predstavíme tento popredný príklad renesančnej architektúry Hornej zeme a budeme Vás informovať o začínajúcich prácach, o architektonických lahôdkach objavených počas príprav, a tiež o tom, akú funkciu získa budova po dokončení rekonštrukcie celého kaštieľa s predpokladom v roku 2019.

Na tlačovom podujatí prednesie prejav Dr. Gábor Földváry – štátny komisár pre ochranu dedičstva a Dr. László Diószegi – riaditeľ nadácie Teleki László Alapítvány, ktorí na stavenisku umiestnia časovú kapsulu. Následne nás budovou krátko prevedie staviteľ Zoltán Wittinger – vedúci rekonštrukcie, ktorý zodpovie všetky otázky týkajúce sa histórie kaštieľa a jeho architektonického významu.

  • Dátum tlačového podujatia: streda 26. septembra 2018 o 12:00 hod.
  • Miesto:, Rákócziho kaštieľ, Borša Slovensko

Organizátori poverili profesionálneho fotografa vyhotovením kvalitných fotografií o podujatí, o kaštieli a postupe rekonštrukcie, ktoré Vám na žiadosť radi sprístupníme.

Účasť  potvrdiť na e-mailovej adrese:  telekialapitvany@gmail.com

Ďalšie otázky adresujte Szabolcsa Wekerleho na e-mailovej adrese: wekerle.szabolcs@gmail.com.

 

 

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore