Aktuality

Najlepším študentským časopisom v Prešovskom samosprávnom kraji sú Stretnutia

V Knižnici P. O. Hviezdoslava v Prešove bol v stredu 28. novembra vyhodnotený šiesty ročník súťaže stredoškolských časopisov v rámci Prešovského samosprávneho kraja. Organizujú ju Prešovský samosprávny kraj a regionálna organizácia Slovenského syndikátu novinárov v Prešove.
Vznik tejto súťaže v roku 2013 inicioval výbor prešovskej regionálnej organizácie Slovenského syndikátu novinárov. V tomto roku sa do nej prihlásilo 21 časopisov. Hodnotila ich päťčlenná porota – boli v nej skúsené novinárky a novinári, jej predsedníčkou bola hovorkyňa PSK Daša Jeleňová. Aktérov vyhodnotenia pozdravil predseda PSK Milan Majerský. Ocenil tvorivé úsilie študentov a študentiek, ich zanietenie a tiež prácu na sebe samých.

Prvenstvo do Kežmarku

Body sa dávali za obsah časopisov a ich prepojenie so životom školy a regiónu, kreativitu, grafiku, prácu s fotografiami, titulné strany, štylistiku a spracovanie témy.

Prvý raz sa z prvenstva tešili tvorcovia časopisu Stretnutia Gymnázia P. O. Hviezdoslava v Kežmarku. Na druhej priečke skončil časopis študentov Gymnázia Terézie Vansovej v Starej Ľubovni Gymploviny (súťaž vyhral v rokoch 2014, 2016, 2017). Tretie miesto obsadil časopis Spojenej školy Juraja Henischa v Bardejove Gymoš (súťaž vyhral v rokoch 2013 a 2015). Štvrtá pozícia v zlatom pásme patrila časopisu Súkromného gymnázia v Poprade Life in The Academy.

S oceneniami aj ďalšie skvelé časopisy

Udelených bolo aj niekoľko špeciálnych cien. Skokanom roka sa stal časopis Gymnázia v Giraltovciach GSKUL. Cenu za najlepšiu grafiku dostal časopis Strednej odbornej školy v Lipanoch Elán. Titul objav roka získal časopis študentov Spojenej školy Dominika Tatarku v Poprade Bilinky, cenu za kreativitu dostal časopis Gymnázia Leonarda Stockela v Bardejove Phase. Cena za najlepšiu titulnú stranu: Life In The Academy – Súkromné gymnázium Poprad. Hodnotné ceny do súťaže venoval Prešovský samosprávny kraj. Cena mesta Prešov pre najlepší časopis prešovských škôl: ikvač – Katolícka spojená škola sv. Mikuláša Prešov, cena RO SSN Prešov: SPeŠnet – Stredná priemyselná škola Poprad.

Pre víťazný časopis venoval bonusovú cenu – návštevu Európskeho parlamentu – europoslanec Ivan Štefanec.

„Pre nás je tvorba časopisu výnimočnou záležitosťou,“ podčiarkla šéfredaktorka časopisu Stretnutia a druháčka na Gymnáziu P. O. Hviezdoslava v Kežmarku Petra Barnášová. „Máme možnosť tvorivo pracovať, publikovať naše myšlienky, ktoré čítajú mnohí študenti. Prezentujeme to, čo sa v našej škole deje, píšeme o našich talentovaných študentoch a tak sa mnohé veci dozvie aj porota súťaže. Na časopise spolupracuje dvadsaťpäť až tridsať ľudí, vychádzame štyrikrát v roku, usilujeme sa, aby naše články mali čo najlepšiu úroveň. Ako šéfredaktorka to mám ťažšie, je to však vážne krásna práca. Stretávame sa raz v týždni, i to je výnimočné, lebo sme všetci pokope, vymýšľame nové veci a sú to i úsmevné stretnutia, ktoré prinesú vždy niečo nové. Z prvenstva sa veľmi tešíme, je to ozaj úžasný pocit. Bude nás motivovať, aby sme aj o rok boli medzi najlepšími. Nečakali sme, že vyhráme, ale dúfali sme, že nejakú medailovú pozíciu získame. Veľmi nás to povzbudí do ďalšej práce, mať lepšie nápady, posúvať sa dopredu, lebo vždy je čo zlepšovať.“   

„Táto súťaž má veľký význam, študenti okrem školských povinností robia aj niečo navyše,“ zvýraznila predsedníčka poroty Daša Jeleňová. „Vidieť to na ich angažovanosti, talente, empatii. Študenti tak svoj voľný čas využívajú zmysluplným spôsobom a dávajú na papier to, o čom si myslia, že je dôležité nielen v rámci školy, ale aj v ich okolí. Niekoľko časopisov je ozaj špičkových. Obstáli by aj v konkurencii mimo brán školy, pokojne by sa mohli i predávať a ľudia by ich čítali. Ako porotcovia chválime, ale hovoríme aj o nedostatkoch, možnostiach zlepšenia.“ Predsedníčky poroty sme sa spýtali, čo ju pri čítaní časopisov najviac prekvapilo, zaujalo. „Čitateľských zážitkov som mala viacero, veľmi si cením to, že mnohé časopisy si všímali celospoločenské témy a tiež to, čím žila žurnalistická obec a vôbec celá spoločnosť od februára. Myslím tým na ohrozenie slobody slova a nezmyselnú vraždu Jána a Martiny. Študenti sa toho nebáli, dali na papier aj svoje vlastné videnie tejto udalosti s akcentom na to, že slobodu slova si treba chrániť.“

(jac)

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore