Tlačové správy

V košickom Štátnom divadle sa budú čítať rozprávky

Dobšinského príbehy s pesničkami a tieňovým divadlom

Vianočné prekvapenie v podobe netradičného čítania rozprávok pripravili nielen pre deti, ale aj pre ich rodičov traja herci košickej činohry – František Balog, Tomáš Diro a Andrej Palko. Predstavenie Herci čítajú Dobšinského bude mať premiéru v nedeľu 9. decembra 2018 o 16:00 hod. na Malej scéne Štátneho divadla Košice. Čítanie príbehov kráľa slovenských rozprávok je aj pripomenutím 190. výročia jeho narodenia. Nová inscenácia je spoločným projektom Divadla Actor pod Vežou a Štátneho divadla Košice, spolupracujú na ňom aj občianske združenie Chi3 a spoločnosť Muzikál Slovensko. Zároveň je pilotným projektom vznikajúceho Štúdia Malej scény ŠD Košice.

Nebude to len také obyčajné čítanie. Oživí ho tieňové divadlo a autorské detské pesničky. Do interaktívneho „čítania“ rozprávok sa budú môcť zapojiť rodičia aj deti. „Dlhšie mi vŕtala v hlave myšlienka na spoluprácu s tromi mladými hercami – Ferkom Balogom, Tomášom Dirom a Andrejom Palkom, ktorí svojim zápalom pre vec a talentom neustále provokujú okolie a dávajú sa do pozornosti ako skupina – trio. Chlapci sú rôzni aj ako ľudia aj ako herci, ale spolu im to ladí a radi spolu vymýšľajú. Nápad o čítaní rozprávok Dobšinského som nosil v hlave dlhšie a vďaka týmto trom hercom a zároveň výborným spevákom sa ho podarilo zrealizovať,“ hovorí riaditeľ činohry Milan Antol, ktorý na nový projekt režijne dohliadal. Ako dodáva, čítané divadlo je mu od čias spolupráce s Petrom Scherhauferom veľmi blízke. „Vzrušovalo ma aj skúsiť si, čo núka a ako môže inšpirovať tieňové divadlo. Trio chlapcov sa prejavilo nielen ako veľmi zručné pri tvorbe chytľavých melódií a nápaditých textov, ale aj ako šikovní stolárski majstri na čele s Tomášom Dirom pri výrobe scény a bábok. Zostáva mi veriť, že to čo nás zabávalo a tešilo niekoľko týždňov počas prípravy sa prenesie aj na diváčikov a divákov,“ doplnil Antol.

Podľa Andreja Palka sa diváci môžu tešiť na veľa zábavy a napätia. „Dal som sa na to, aby sučasné deti lepšie spoznali Dobšinského rozprávky, pretože patria ku klenotom slovenského kultúrneho dedičstva,“ hovorí jeden z hercov. Tomáš Diro má s čítaním rozprávok skúsenosti aj z domu. „Mám päťmesačného syna a už od narodenia mu pravidelne čítam. Doma sme mali dve rozprávkové knihy, zhodou okolností práve zbierky Dobšinského. Podľa jeho reakcií viem, že tieto rozprávky, aj keď možno nie sú obsahovo ,,pre malé deti”, ak sa podajú zaujímavo a ešte v spojení s tieňohrou, sú vhodné aj pre tých najmenších,” hovorí Diro.

Netradičným čítaním rozprávok si môžete spolu s deťmi spríjemniť aj sviatočný čas v piatok 28. decembra 2018v nedeľu 30. decembra 2018 – vždy o 16:00 hod.

Svjatoslav Dohovič, web editor a PR

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore