Tlačové správy

V knižnici v Rožňave sa opäť tešia na spisovateľku

Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja privíta slovenskú spisovateľku. V utorok 19. marca 2019 príde v dopoludňajších hodinách predstaviť svoju tvorbu pre deti a v ten istý deň o 16:30 hod. bude mať besedu pre dospelých, prevažne o ženských románoch pod názvom Láskanie.

Lenka Gahérová sa narodila v Bojniciach a celý život prežila v Prievidzi. Vyštudovala chemickú školu. Odmalička si rada vymýšľala, aj keď rodina si myslela, že klame. Keby sa nezamilovala a nevydala, vraj by z nej bola novinárka alebo spisovateľka.
Dnes, keď už synovia vyleteli z rodného hniezda, plní si svoje sny.

Svoju prvú knihu napísala v roku 2007 a bola hotová za mesiac. Vznikla po smrti jej manžela, keď potrebovala dostať zo seba bolesť a stratu, vykričať svoje trápenie. Keď jej kamarátka poradila, aby o všetkom napísala, sadla si za počítač a začala pracovať na prvej knihe. Vydala ju za vlastné v malom náklade. Medzi jej priateľmi sa rozchytala ako teplé rožky, každý si chcel prečítať jej prvotinu a nazrieť pod povrch naoko tvrdej povahy. „Nikdy nezabudnem na to, ako som išla do banky a tam moju knihu čítal úplne cudzí muž. Bol to pre mňa obrovský úspech“ prezradila Lenka Gahérová a dodala, že pre čitateľov má jeden odkaz, ktorý je zverejnený aj na internete. „Svojim čitateľom odkazujem, aby sa na mojich knihách dobre zabavili, aby im niečo dali a čítanie nepovažovali za stratu času. Aby po prečítaní knihy pochopili, čo som im chcela povedať, a našli v nej posolstvo, kvôli ktorému to všetko stálo za námahu.“

Pracovníčka knižnice pani Eleková prezradila, že na autorské besedy pozývajú dobrých slovenských autorov, ktorí píšu o netradičných témach so zaujímavým podaním. V románoch a poviedkach tejto autorky nájdeme veľa inšpirácií, ako zmeniť svoj život od základov a naštartovať sa k novým začiatkom. Páči sa mi, že píše tak, aby mala  čo povedať ženám, mužom i mládeži. Cez svoje príbehy nám odkazuje, že nikdy nie je tak zle, aby na druhý deň nemohlo byť lepšie“ dodala Eleková.

Svoj voľný čas autorka trávi  v záhrade a energiou ju dobíja ratlík Máška a malé šteniatko Maruška, ktoré je inšpiráciou na novú detskú knihu.

V knižniciach prebieha mesiac, ktorý je už tradične zameraný o čosi viac, ako po ostatné mesiace, na knihu a čítanie. Návštevníci, čitatelia ale i tí, ktorí nemajú preukaz do knižnice, majú možnosť prísť na rôzne aktivity, ktoré im pripravili pracovníčky Gemerskej knižnice Pavla Dobšinského v Rožňave. Jednou z nich je aj beseda o knihách spisovateľky Lenky Gahérovej. Tešíme sa na Vás v utorok 19.3.2019 o 16:30 hod. v priestoroch Gemerskej knižnice Pavla Dobšinského v Rožňave, ul. Lipová 3, kultúrnom zariadení Košického samosprávneho kraja. Pripravená je beseda a autogramiáda s možnosťou zakúpenia si kníh. Vstup je voľný.

Tatiana Bachňáková, Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave

Kontakt:

www.kniznica-rv.sk      E-mail : kniznica@kniznica-rv.sk

Tel.: 058/ 788 09 17

Zdroj:

http://slovenski-spisovatelia.blog.cz/1807/lenka-gaherova-zivotopis

https://romantika.estranky.sk/clanky/autori/slovenski-autori/lenka-gaherova.html

https://www.pluska.sk/izdravie/relax/pribeh/spisovatelka-lenka-gaherova-nemozem-vzdat.html

 

 

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore