Tlačové správy

Najpopulárnejšia svetová opera La Traviata sa vracia po necelých dvoch rokoch na javisko Štátneho divadla v Košiciach

Prvá premiéra jubilejnej 75. sezóny Štátneho divadla Košice bude symbolická. V decembri 1945 uviedla opera vznikajúceho košického divadla ako svoju prvú premiéru La Traviatu, azda najslávnejšie dielo Giuseppe Verdiho. V piatok 4. októbra  2019 sa táto slávna opera vráti na javisko Historickej budovy ŠDKE už po šiestykrát, v réžii nemeckého režiséra Alexandra Medema a hudobnom naštudovaní šéfdirigenta Viniciusa Kattaha.     

Zaujímavosťou je, že z repertoáru divadla odišla La Traviata pred necelými dvoma rokmi, kedy mala po vyše dvadsiatich rokoch a sto reprízach derniéru inscenácia režisérky Boženy Hanákovej.  O popularite Verdiho La Traviaty svedčia aj štatistiky. V predchádzajúcej sezóne 2018/2019 bola celosvetovo najhranejšou operou a podľa portálu operabase.com zaznela na operných pódiách takmer 800 krát v 195 rôznych naštudovaniach.

Pre nové naštudovanie oslovilo vedenie opery mladého nemeckého režiséra Alexandra Medema. „Je síce pomerne neznámy, ale rozhodol som sa ho osloviť po jeho úspešnom debute s detským predstavením v Štátnej opere vo Viedni,“ hovorí riaditeľ opery Karol Kevický. Aj zvyšok realizačného tímu je medzinárodný. O scénu a kostýmy sa postarala rakúska výtvarníčka Katharina Heistinger. Choreografie pripravuje slovenský choreograf Tomáš Danielis, dlhodobo pôsobiaci predovšetkým v Nemecku a Dánsku.

V La Traviate sa podobne ako v iných Verdiho dielach spojilo viacero géniov – hudobný Verdi, romantický Alexander Dumas ml., ktorého román Dáma s kaméliami bol predlohou pre dramatického génia, libretistu Francesca Mariu Piaveho. Verdi La Traviatu skomponoval v roku 1853, hneď po úspechu Rigoletta a Trubadúra. V tej dobe sa spolu s libretistom pustili na tenký ľad, keďže sa rozhodli spracovať kontroverznú spoločenskú tému zo sveta ženy obchodujúcej s láskou. Mladý Verdi pevne zakotvený v talianskej opernej tradícií využíva vo svojom diele klenutú melodiku a výrazné tanečné rytmy na vykreslenie osudovej lásky parížskej kurtizány Violetty a mladého šľachtica Alfreda. Ako to už býva, oči slušnej spoločnosti sa s pohoršením od Violetty odvracajú, bezohľadne ju ohovárajú a nakoniec morálne odsúdia. Violetta sa však skutočne zaľúbi a prejde dych vyrážajúcou premenou – miluje absolútne a bezvýhradne: až do smrti, ktorú jej spôsobí krutosť milovaného i postupujúca ťažká choroba. Verdi si námet vybral okrem iného aj preto, že ho oslovila podobnosť príbehu s jeho vlastným životom. On sám totiž žil so svojou krásnou milenkou, sopranistkou Giuseppinou Strepponiovou, matkou troch nemanželských detí z predchádzajúcich vzťahov, na dedinskom statku. Manželstvo nakoniec uzavreli v roku 1859 a to trvalo až do smrti Giuseppiny v roku 1897.

V šiestej košickej La Traviate sa diváci môžu tešiť aj na zaujímavé sólistické obsadenie. V postave Violetty alternujú domáca Michaela Várady a hosťujúca Mariana Hochelová, Alfreda stvárnia domáci Maksym Kutsenko a hosťujúci Raoni Hübner, Germonta si zahrá osvedčená dvojica Marián Lukáč a Marek Gurbaľ a v postave Flory sa predstavia domáce sólistky Myroslava Havryliuk a Viera Kállayová. V ďalších postavách uvidia diváci opäť Antona Baculíka, Václava Morysa, Daniela Kfelířa, Mareka Pobudu, Martina Kovácsa,  Matúša Mazára, Michala Onufera,  Mihály Podkopájeva, Stanislavu Kozubíkovú, Zuzanu Orlovskú, Ľubicu Strapáčovú, Pavla Spišského, Lászlóa Havasiho a Štefana Hundžu.

Svjatoslav Dohovič, web editor a PR

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore