Tlačové správy

Košičan F. Cimbolák vyrobil knihu pre anglickú kráľovnú, porozpráva o tom vo Verejnej knižnici Jána Bocatia na sídlisku KVP

František Cimbolák je umelecký knihár, ktorý sa môže pochváliť mnohými úspechmi.  Rád spomína na výnimočnú objednávku – vyrobiť knihu pre anglickú kráľovnú. Stalo sa to takto: jedným z jeho diel bola aj 55 kilogramová kronika, s rozmermi strán 154 a 103 centimetrov. Je považovaná za najväčšiu v strednej Európe. Vyrobil ju pred takmer 20 rokmi. Keď princ Charles  navštívil Slovensko a podpisoval sa do tejto kroniky, zaujímal sa o jej autora. Následne  prišla ponuka zviazať šesť kníh do kože aj s venovaním pre panovníčku.

Zaujímavé historky a rozprávanie o nevšednej práci umeleckého knihára si záujemcovia môžu vypočuť na besede s Františkom Cimbolákom pod názvom Vyrobil som knihu pre anglickú kráľovnú, ktorá bude 11. decembra o 16:30 v pobočke Verejnej knižnice Jána Bocatia na sídlisku KVP na Hemerkovej 2. Beseda bude obohatená o ukážky prác F. Cimboláka a výstavku jeho diel.

František Cimbolák vyštudoval SPŠ polygrafickú v Bratislave. Začal pracovať vo Východoslovenských tlačiarňach v Košiciach. Po doplňujúcom štúdiu   na FHPV PU v Prešove sa vydal na dráhu učiteľa v odbore knihár. Do roku 2004 pôsobil ako učiteľ, potom sa rozhodol ísť vlastnou knihárskou cestou. Po víťazstve v  súťaži v Skalici sa začal realizovať jeho sen o vlastnej dielničke. Pri práci bohato uplatňuje svoju fantáziu. Medzi jeho dielami je napríklad zvláštna väzba pripomínajúca veľmi starú knihu, ktorá je akoby prepichnutá krvavým hákom na kuse špagátu. Je to kniha o Jánošíkovi. Iná zaujme zvláštnym obalom, ktorý pripomína Popoluškin oriešok s prekvapením… Najstaršia kniha, ktorú F. Cimbolák opravoval, bola modlitebná kniha z roku 1670. Umelec v súčasnosti pracuje na kronike pre mesto Košice.

Kontaktná osoba:

Jana Karafová

Verejná knižnica Jána Bocatia, pobočka KVP

 

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore