Tlačové správy

Zberateľské MemoEuro bankovky prvýkrát na Slovensku

MemoEuro suveníry sa konečne dočkali slovenských motívov. Nulové bankovky nemeckej spoločnosti Euroscope sa od roku 2018 tešia obrovskej popularite najmä v Nemecku, Rakúsku, Francúzsku či Taliansku. Celkovo už vyrobili viac ako 130 rôznych edícií, no prvé slovenské vznikajú až teraz. Na krásnych zberateľských kúskoch sa už v minulosti objavili tie najvýznamnejšie Európske kultúrne a historické pamiatky ale aj osobnosti. Bankovky sú vyhľadávaným artiklom zberateľov a turistov na celom svete, pričom každá z nich je očíslovaná a tým pádom aj originálna.  Navyše sú vydané vždy v  limitovanej edícii. „Tešíme sa, že spoločnosť Euroscope našla na mape aj naše malé Slovensko, ktoré vďaka týmto suvenírom dokážeme zviditeľniť na celom svete. Prvé tri sú pripravené skutočne v špičkovej kvality. Sme radi, že dokážeme i naďalej nachádzať na Slovensku originálne miesta, ktoré sa stávajú motívom našich zberateľských predmetov.“, hovorí vydavateľ Robert Kopaj.

Synagóga, horský hotel Sliezsky dom, historické námestie v Kremnici

Jedným z podkladov pre naše slovenské MemoEuro suveníry sa stalo aj umelecké dielo významného slovenského grafika Rudolfa Cigánika, ktorého mnohí poznajú ako autora súťažne oceňovaných poštových známok. Výtvarník a rytec Rudolf Cigánik o svojom prínose k našim nulovým bankovkám hovorí: „Vždy som inklinoval k jedinečnej technike oceľorytiny, ktorá je jedným z krycích prvkov originality a nefalšovateľnosti aj pri výrobe akýchkoľvek bankoviek na svete. Táto príležitosť je pre mňa jedinečná v tom, že mám možnosť pracovať od výtvarného návrhu až k formálnemu ryteckému prepisu. Teším sa na spoluprácu, s týmto tímom ľudí, ktorí sú v skutku zapálení pre dobrú vec.“ Na našich bankovkách sa tak ocitnú postupne viaceré slovenské kultúrne pamiatky a dôležité turistické destinácie. Grafiku MemoEuro pripravujeme vždy na základe rozhovorov a s podporou lokálnej komunity a to tak, aby naše suveníry odrážali čo najvýstižnejšie historický, kultúrny či turistický význam či neopakovateľnosť konkrétneho miesta. V prvej sérii predstavíme Synagógu v Nových Zámkoch, ktorá je iba jednou zo štyroch funkčných synagóg  na Slovensku a určite si zaslúžila pozornosť. Témou druhej suvenírovej bankovky v rade, je historické námestie v Kremnici ako symbol razenia mincí na Slovensku. Motívom poslednej bankovky je náš najvyššie položený horský hotel Sliezsky dom (1670 m n. m.) a zároveň náš najvyšší vrch – Gerlachovský štít (2655 m n. m.), pričom tak vysoko ešte na Slovensku  bankovku s nulovou hodnotou doteraz nikto nevydal.

Kvalita je našou prioritou

Všetky naše suveníry sú vyrobené zo 100% bavlneného papiera, ktorý sa používa pri výrobe najkvalitnejších papierových platidiel na celom svete. Bankovky obsahujú viacero ochranných prvkov akými sú UV vláknina, aktívny atrament, ochranný prúžok, mikrotexty, razbu a podobne. Vytlačené sú v limitovanom náklade 5 tisíc kusov, pričom každý kus má iné výrobné číslo.

Kde a kedy nás nájdete 

  • MemoEuro Synagóga Nové Zámky, od 10. júla, predaj TIK a kníhkupectvo Artforu
  • MemoEuro historické námestie Kremnica, od 11. júla, predaj Informačné centrum Kremnica
  • MemoEuro horský hotel Sliezsky Dom, od 12. júla, predaj na recepcii hotela

Ďakujeme za váš záujem a veríme, že spoločne objavíme a zviditeľníme zaujímavé miesta na Slovensku.

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore