Tlačové správy

Sólo pre organ

V organovom recitáli BACH VS. REGER IN D sa predstaví mladý zástupca nastávajúcej generácie sólistov tohto nástroja Štefan Iľaš. Publikum Štátnej filharmónie Košice (ŠfK) sa môže 24. septembra 2020 tešiť na známu a dramatickú Tokátu a fúgu d mol Johanna Sebastiana Bacha, ako aj na výber z rozsiahleho organového diela Maxa Regera. Bude to akási spomienka na Ivana Sokola, s ktorého menom sa inštalácia a existencia krásneho organu v košickom Dome umenia spája. Zároveň aj symbolická náhrada za 50. ročník Medzinárodného organového festivalu Ivana Sokola, ktorý sa tento rok neuskutoční vzhľadom na aktuálnu situáciu. Svoj jubilejný potenciál festival naplní až v roku 2021. Sólista Štefan Iľaš program svojho štvrtkového recitálu vyskladal špeciálne pre návštevníkov ŠfK.

„K organu som sa dostal zhodou náhod. Na klavíri som hral od šiestich rokov a od jedenástich som hral pravidelne na organe v dedinskom kostole. Postupne som objavil čaro nástroja, aj vďaka koncertom a súťažiam po celom Slovensku. Keď som sa hlásil na konzervatórium a rozhodoval sa medzi klavírom a organom, dal som prednosť organu. Organ je zaujímavejší, lebo je v každom kostole či koncertnej sále iný. To objavovanie nových zvukových farieb a možností ma lákalo. A priznávam, keďže organistov je menej ako klaviristov, dúfal som, že sa mi podarí lepšie presadiť,“ prezrádza na seba s úsmevom Štefan Iľaš (na snímke).

Štefan Iľaš (1992) študuje koncertnú hru na organe a cirkevnú hudbu na Hochschule für Musik Saar v Saarbrücken (Nemecko). Pravidelne vystupuje na hudobných festivaloch doma aj v zahraničí a je aktívny ako komorný hráč. Samého seba nerád označuje len ako organistu, pretože sa venuje aj klavíru a čembalu. So Štátnou filharmóniou Košice úzko spolupracuje na príprave a organizácii Medzinárodného organového festivalu Ivana Sokola. Jedinečný organový koncert odznie 24.09. 2020 o 19:00 v Dome umenia.

#Bezpečne

Štátna filharmónia Košice naďalej uisťuje, že robí hygienické opatrenia nad rámec svojich povinností, aby sa návštevníci cítili bezpečne. Priestory Domu umenia sa dezinfikujú každú hodinu. Špecialitou je využívanie certifikovaného difuzéra s dezinfekčným aróma olejom, ktorý čistí vzduch i povrchy. Pokračuje sa v šachovnicovom sedení, dezinfekcii rúk pri vstupe, nosení rúšok i v dodržiavaní bezpečnej vzdialenosti pri čakaní na podujatia. Koncerty trvajú hodinu a sú bez prestávky.

Kontakt pre médiá:

Lucia Radzová

PR manažérka ŠfK

+ 421 918 802 101

lucia.radzova@sfk.sk

 

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore