Tlačové správy

Literárny e-magazín knižnice Jána Bocatia s rekordnou návštevnosťou

Rekordných viac ako 40 tisíc návštevníkov si v tomto roku prečítalo literárny e-magazín Knihy na dosah, ktorý vydáva Verejná knižnica Jána Bocatia v Košiciach (VKJB) s podporou Košického samosprávneho kraja, ktorý je jej zriaďovateľom. Vlaňajšiu návštevnosť tak portál prekonal o 6 tisíc. Literárny elektronický magazín funguje štvrtý rok. Je určený záujemcom o dianie vo svete domácej i zahraničnej literárnej scény, ktorých oslovuje širokým žánrovým záberom a pútavým, zábavným štýlom. „Náš magazín patrí medzi najnavštevovanejšie na Slovensku. Jeho úspešnosť je dôkazom, že rozhodnutie preniesť časť aktivít knižnice do online priestoru, bolo správne. Dostupnosť aktuálnych informácií ocenili čitatelia najmä v období, kedy museli byť knižnice zatvorené pre hrozbu nákazy vírusom. Popri portáli pokračujeme aj v projekte Virtuálna knižnica, kde tiež neustále pribúda nový obsah,“ povedala riaditeľka VKJB Soňa Jakešová.

Pre portál píšu najúspešnejší domáci autori prózy, poézie, komiksu a literárni vedci a kritici.   Šéfredaktorka Alena Zavocka uviedla, že za úspechom je aj forma, akou sa magazín prihovára svojim čitateľom. Nejde o akademicky podané texty, ale autori zámerne volia  odľahčený štýl s prvkami humoru tak, aby zaujali širšiu verejnosť a študentov.  Nateraz sa možno začítať do viac ako 400 autorských príspevkov, z ktorých v tomto roku pribudlo 140.

„Za štyri roky svojej existencie tento elektronický magazín odviedol kus dobrej práce. O jeho obľúbenosti medzi čitateľmi svedčí rekordný počet návštevníkov. Verím, že ich bude naďalej pribúdať hlavne vďaka kvalitnému čítaniu a inovatívnemu prístupu jeho tvorcov,“ informoval predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka.

Čitatelia najviac vyhľadávajú texty týkajúce sa aktuálneho diania na slovenskej, ale aj svetovej literárnej scéne, recenzie, rozhovory, knižné tipy. Portál ponúka priestor etablovaným aj menej známym autorom odbornej a umeleckej tvorby, vrátane komiksu. S e-magazínom Knihy na dosah spolupracuje už viac ako 120  autorov.

Šéfredaktorka upriamuje pozornosť na najnovšie prírastky, medzi ktorými rezonujú známe mená slovenskej literatúry. Na portáli pribudol rozhovor so spisovateľom a teológom Danielom Pastirčákom, v ktorom hovorí o hľadaní seba samého, vyjadrovaní sa cez tvorivosť a o umení ako prostriedku transcendencie. Zaujímavý je aj rozhovor s oceňovanou autorkou Vandou Rozenbergovou či literárnym vedcom a básnikom Jánom Gavurom. V rubrike Z poličky približujú čitateľom svoje obľúbené knižné tituly spisovateľ Ondrej Sokol, autor kníh Ako som Vozil Nórov I. a II. a historik Jakub Drábik, ktorého čitatelia poznajú ako autora kníh o fašizme.  Fanúšikov poézie zaujmú doposiaľ nepublikované básne Dominiky Moravčíkovej, laureátky prestížnych súťaží Poviedka a Básne SK/CZ z roku 2019, či ukážky z pripravovanej zbierky poetky a textárky Silvie Kaščákovej. Portál exkluzívne uviedol víťazné príspevky v kategórii recenzia v Čitateľskej cene vydavateľstva Absynt, ktorá je určená študentom stredných škôl a ako jediná sa zameriava na žáner recenzie a reportáže.  Autorkou pravidelne publikujúcou na portáli je aj oceňovaná česká ilustrátorka Iveta Merglová, ktorá prispieva vtipnými komiksovými príbehmi. Medzi najčítanejších autorov, ktorých texty sa pravidelne objavujú na portáli, patria aj kritik a komentátor Ľubomír Jaško a literárny vedec Matúš Marcinčin.

Portál Knihy na dosah je dostupný cez doménu www.knihynadosah.sk, cez web stránku knižnice Jána Bocatia ako aj viacerých  slovenských knižníc.

Kontaktná osoba:

Alena Zavocka, manažérka kultúrnych a vzdelávacích podujatí

zavocka@vkjb.sk, tel.: 62 232 91

 

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore