Tlačové správy

Projekt CASTLE TO CASTLE

Dňa 30. júna 2021 sa vo Veľkej Ide uskutočnila záverečná konferencia cezhraničného projektu CASTLE TO CASTLE.

Hlavným cieľom projektu bola rekonštrukcia kultúrnych pamiatok partnerských obcí: obnova časti krídla hradného paláca v obci Regéc, obnova kaštieľov v Strede na Bodrogom a vo Veľkej Ide, vytvorenie interaktívnych výstav, miest pre trávenie voľnočasových aktivít, ako aj rozvoj cykloturistickej infraštruktúry v danom regióne.

 Regéc, Streda nad Bodrogom, Veľký Kamenec, Veľká Ida – obce, medzi ktorými na pomyslenej ceste od hradov ku kaštieľom legendárne osobnosti vytvorili spojenie medzi stavebnými pamiatkami minulosti a turistami súčasnosti. Regéc je miestom, kde strávil František II. Rákóczi veľkú časť svojho detstva. Bol strediskom kuruckých bojov. V Strede nad Bodrogom začínal svoju kariéru Ľudovít Kossuth. Veľká Ida bola rodinným sídlom významného rodu Csákyovcov a Veľký Kamenec dejiskom krvavých bitiek a historických udalostí Zemplína.

Spoločnou výzvou a zároveň príležitosťou obcí bolo zrekonštruovať a predstaviť svoje kultúrne a prírodné dedičstvo takým spôsobom, aby bol pre turistov vytvorený atraktívny okruh: niekoľkodňová túra „z hradu na kaštieľ“, ktorá prispeje k zvýšeniu návštevnosti regiónu a k zlepšeniu jeho hospodárskeho potenciálu. K tomu napomôžu aj nové, pre turistov lákavé atrakcie, interaktívne výstavy a publicita.

Projekt tiež pomohol k udržaniu miestnych komunít, posilneniu ich povedomia a lokálneho patriotizmu, spoznaniu pohraničného regiónu a rozširovaniu kultúrneho a ekologického turizmu.

Projekt bol realizovaný v rámci Programu spolupráce Interreg V-A Slovenská republika – Maďarská republika. Celkový rozpočet projektu – 2 733 242,21 EUR z ktorého 2 323 255,86 EUR bol príspevok z Európskeho fondu regionálneho rozvoja.

Emese Nagyová, REGFILM, s.r.o.

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore