Tlačové správy

Festival Scénická žatva 2021 bude! 25. až 29. augusta

Festival Scénická žatva 2021 sa vracia do Martina. Súčasťou 99. ročníka bude aj slávnostný galaprogram, na ktorom prisľúbili účasť známi slovenskí divadelníci Jana Oľhová, Stanislav Štepka, Vladimír Štefko či Jakub Nvota.

Ochotnícka divadelná sezóna vrcholí v Martine už od 70. rokov minulého storočia. Vlani sa čochvíľa storočná tradícia pre pandémiu prerušila a Scénická žatva sa presunula do online priestoru. „Veľmi sa tešíme, že sa opäť môžeme vrátiť do mesta s bohatou divadelnou minulosťou. Aj keď stále platia obmedzenia maximálneho počtu divákov v sálach, veríme, že Martinčania si do divadiel nájdu cestu,“ povedal generálny riaditeľ Národného osvetového centra Erik Kriššák.

Dôsledky pandémie ovplyvnia aj program súčasného 99. ročníka. Na Scénickej žatve sa vždy stretávajú víťazi z celoslovenských divadelných postupových súťaží, ktoré boli pre tohtoročnú epidemiologickú situáciu presunuté až na jeseň. Program preto zostavila programová rada spomedzi približne 150 inscenácií, ktoré sú divadelníci pripravení uviesť aj po pandémii. „Za normálnych okolností dostaneme toľko prihlášok len do Zlatej priadky, jednej z piatich spomínaných postupových súťaží,“ doplnil programový riaditeľ festivalu Matej Moško.

Záujemcovia sa už teraz môžu prihlásiť do tvorivých divadelných dielní, ktoré budú prebiehať počas celého festivalu, na scenickazatva@nocka.sk. Neprofesionálni divadelníci sa zdokonalia pod vedením dramatika a spisovateľa Karola D. Horvátha, scénografa Michala Lošonského či kostýmovej výtvarníčky Evy Kleinovej. Zaujímavou novinkou bude online dielňa divadla, ktorú povedie režisér Ján Mikuš.

Súčasťou festivalu bude aj presunutá premiéra slávnostného galaprogramu v réžii Jozefa Krasulu pri príležitosti Roku slovenského divadla 2020. Účasť na programe potvrdili uznávaní slovenskí divadelníci Jana Oľhová, Stanislav Štepka, Vladimír Štefko či Jakub Nvota. „Program atraktívnou formou zdôrazňuje prepojenie slovenského amatérskeho a profesionálneho divadla. Som veľmi rád, že ponuku účinkovať prijali aj viacerí významní profesionálni tvorcovia. Piesne napísali Jakub Nvota s Kamilom Mikulčíkom priamo pre tento program, ktorý obsahuje aj diskusie so zaujímavými hosťami, ankety, ale aj vystúpenia amatérskych divadelníkov. To všetko sa deje na pôsobivej scéne, ktorej autorom je úspešný filmový architekt a divadelný scénograf Fero Lipták. Verím, že sa diváci budú baviť,“ približuje Jozef Krasula.

Návštevníci festivalu sa môžu tešiť aj na výstavu DIVADLO VÄČŠÍCH MOŽNOSTÍ, ktorá vzdáva poctu slovenskému ochotníckemu divadlu. Výstava sleduje takmer 60 rokov vývoja tohto fenoménu, približuje vytváranie jeho štruktúr, zápas s cenzúrou bývalého politického režimu, ale aj progresívne myšlienky a inovatívne prístupy, ktoré prekračovali hranice neprofesionálneho divadelníctva.

Festival Scénická žatva je najstarším festivalom neprofesionálneho divadla v Európe. Je vrcholnou prehliadkou a vyústením práce niekoľkých stoviek až tisícok divadelných súborov a jednotlivcov, ktorí sa zúčastňujú na postupových regionálnych, krajských a celoslovenských prehliadkach vo všetkých oblastiach neprofesionálneho divadla.

Festival Scénická žatva organizuje Národné osvetové centrum, štátna príspevková organizácia Ministerstva kultúry SR, ktorá podporuje rozvoj kultúrnych, osvetových a umeleckých aktivít v miestnych a regionálnych podmienkach.

Kompletný program festivalu a ďalšie informácie budeme postupne zverejňovať na www.scenickazatva.eu.

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore