Tlačové správy

Film Zem spieva v sprievode Štátnej filharmónie Košice a Lúčnice

Do košického Domu umenia prichádza nevšedný projekt, ktorý spája kinematografiu, orchestrálnu hudbu a zborový spev s folklórnymi prvkami. Na podujatí Karol Plicka: Zem spieva návštevníci zhliadnu prvý slovenský celovečerný dokument so živou muzikou. O hudobný sprievod sa postarajú orchester Štátnej filharmónie Košice, Spevácky zbor Lúčnica a tenorista Titusz Tóbisz pod vedením dirigenta Martina Leginusa. Veľkolepá óda na autentický folklór sa uskutoční v piatok 22. apríla 2022 o 18:00 v Dome umenia. 

Unikátny dokument

Koncert sa koná pri príležitosti 100. výročia Kina Úsmev a storočnice slovenskej kinematografie. Etnografický dokument Zem spieva zachytáva reálie Slovenska tridsiatych rokov 20. storočia a zaznamenáva dôležitý kolobeh života slovenského ľudu. Autorom námetu a režisérom bol Karol Plicka, ktorému sa v roku 1933 podarilo úspešne zavŕšiť pokusy o vznik slovenského dokumentárneho filmu. Aj vďaka poetickému zachyteniu slovenskej krajiny, citlivému prístupu ku dokumentácii slovenských tradícií a folklórnym motívom je film považovaný za majstrovské dielo. Ide o umelecky komponovaný záznam ľudových tradícii, hier, obradov, tancov a slávností v čase od skorej jari do neskorej jesene na Slovensku v 30. rokoch. Vo svojej dobe bol unikátny a úplne odlišný od vtedajšej tvorby. Zásluhu na hudobnej zložke filmu nesie skladateľ a dirigent František Škvor, ktorý pracoval s motívmi typickými pre východné Slovensko, čím nielen priblížil hudobné tendencie nášho regiónu, ale povýšil dokument na zvukové dielo.

Vrelé reakcie publika

Projekt Zem spieva vznikol na objednávku Viva Musica! festivalu v roku 2017. Dirigentsky sa ho ujal Martin Leginus: „Keď ma v roku 2017 prizval Matej Drlička dirigovať na festival Viva Musica! hudbu k živej projekcii filmu Karola Plicku Zem Spieva, priznám sa, že som film dovtedy nepoznal. Tento projekt je pre mňa nezabudnuteľný z viacerých dôvodov. Ide o prenádherný poetický film, ktorý napriek svojmu veku (90 rokov od jeho vzniku) nestráca nič na svojej kráse. Nepamätám si vrelšie prijatie od publika, než aké sa nám dostalo v ten festivalový večer, keď sme film uviedli so živým sprievodom orchestra. Zároveň to bola nesmierna výzva, keď máte doslova len jeden pokus trafiť sa do obrazu filmu. Ani sa mi nesnívalo, že tento projekt budem môcť dirigovať vo svojom rodnom kraji v spolupráci so Štátnou filharmóniou Košice a so Speváckym zborom Lúčnica. Všetkých srdečne pozývam. Je to výnimočný film a už teraz sa teším na jeho projekciu.“ 

  

ŠfK a Martin Leginus                                                                              Tenorista Titusz Tóbisz foto Miriama Fenciková

Štátna filharmónia Košice koncert pripravila v spolupráci s Kinom Úsmev a Slovenským filmovým ústavom, jeho realizáciu finančne podporil Audiovizuálny fond. Súčasťou podujatia je aj komorná výstava Karol Plicka vo foyeri Domu umenia pred koncertnou sálou. Návštevníkom ponúka nahliadnuť do poetických obrazov etnografa a ľudovej kultúry na Slovensku v 20. rokoch 20. storočia. Výstavu pripravilo Východoslovenské múzeum v Košiciach, ktoré tento rok oslavuje 150 rokov. 

Kontakt pre médiá:
Lucia Radzová, PR manažérka ŠfK
+ 421 918 802 101, lucia.radzova@sfk.sk

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore