Tlačové správy

Andersenov Statočný cínový vojačik zabojuje o srdce Košičanov

Svetová literatúra ponúka tituly, ktorých kvalitu preverili nielen doboví literárni kritici a čitatelia, ale aj plynúce desaťročia, či storočia. Po takýchto literárnych klenotoch sa obracajú aj divadlá, ktoré sa pokúšajú o dramatizáciu textu a jeho stvárnenie v javiskovej podobe. Dánsky rozprávkar Hans Christian Andersen je legendou medzi autormi literatúry určenej primárne pre detského čitateľa. Jeho texty sú však také poetické a nadčasové, že sa ocitli i v repertoároch divadiel po celom svete. Aj Bábkové divadlo v Košiciach, ktoré je kultúrnym zariadením Košického samosprávneho kraja, malo v minulosti tituly od Andersena vo svojej ponuke. Jedna z najznámejších Andersenových rozprávok pribudne do repertoárovej palety divadla v sezóne 2021/2022. Bude to obľúbený Statočný cínový vojačik.

Pôvodný Andersenov text hovorí o tom, ako malý chlapec dostal darček v podobe sady 25 cínových vojačikov. Všetci sú rovnakí, až na jedného. Má totiž jednu nohu kratšiu, keďže ho vyrábali ako posledného a na predchádzajúcich vojačikov minuli vo fabrike takmer všetok cín. Vojačik sa dostane na stôl malého chlapca a tam zbadá papierovú baletku, ktorá stojí na jednej nohe – a zamiluje sa do nej. Tým sa spustí reťazec dobrodružstiev, ktoré statočný vojačik musí zvládnuť v boji o srdce vysnívanej baletky. Režisér Peter Palik sa textom rozprávky inšpiroval a vo svojej autorskej koncepcii sa snažil ukázať krásu i silu posolstva príbehu aj na divadelných doskách. Jedným z motívov je, že žiadny fyzický hendikep by nemal zastaviť človeka, aby išiel vytrvalo za svojím snom. Aj napriek nepriazni osudu a mnohým prekážkam, ktoré sú s dosiahnutím cieľa spojené.

Peter Palik sa už v Bábkovom divadle v Košiciach predstavil pred štyrmi rokmi, keď režíroval úspešné tituly Guľko Bombuľko a Hľadá sa snehuliak!, ktoré sú doteraz v repertoári divadla. Okrem autorskej a režisérskej práce sa venuje aj pedagogickej činnosti, pôsobí ako docent na Divadelnej fakulte Vysokej školy múzických umení v Bratislave. Výpravu titulu mala na starosti Naďa Salbotová, ktorá s Petrom Palikom dlhodobo spolupracuje.

Navrhla podmanivú scénu, bábky i kostýmy, ktoré vyrobili umelecké dielne Bábkového divadla v Košiciach. Podľa jej predlohy vzniklo vyše desať nádherných vojačikov, aj keď nie cínových, ale drevených. Hudbu do inscenácie skomponoval skúsený hudobník a skladateľ Daniel Špiner. Je známy spoluprácou so slovenskými speváčkami Katkou Koščovou, Katkou Knechtovou a Simou Magušinovou. Dramaturgom diela je umelecký šéf BDK Ivan Sogel a asistentom réžie je Peter Creek Orgován.

V inscenácii Statočný cínový vojačik diváci uvidia členov umeleckého súboru BDK Janu Bartošovú, Kristínu Medveckú-Heretikovú, Eriku Orgován Molnárovú, Petra Creeka Orgována a Lukáša Takáča. Premiéra bábkovej hry sa uskutoční dňa 27. mája 2022 (piatok) o 19:00 v sále divadla na Alžbetinej 38 v Košiciach. Inscenácia je vhodná pre deti od 4 rokov. Lístky sú v predaji v pokladni divadla na Vrátnej 58 alebo on-line na www.predpredaj.sk.

Mgr. Martin Konečný, PhD., manažér

E-mail: konecnybdke@gmail.com

Web: www.bdke.sk

 

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore