Aktuality

Semináru dominovala energetická kríza

Energetická kríza,  návrhy a opatrenia na jej zvládnutie na európskej a národnej úrovni dominovali na seminári  pre regionálnych novinárov, ktorý sa konal 14. októbra 2022  v  Banskej Bystrici.  Bol ďalším z pravidelných podujatí, ktoré organizuje Kancelária Európskeho parlamentu (EP) na Slovensku v spolupráci s Regionálnou organizáciou Slovenského syndikátu novinárov  v Banskej Bystrici.

„Návrhy a opatrenia Európskej únie (EU) na zvládnutie energetickej krízy sa na európskej úrovni  odvíjali od potreby pomôcť Ukrajine. Viaceré z nich sú preto pre Slovenskú republiku (SR) kontraproduktívne   z krátkodobého hľadiska,“ konštatoval europoslanec  z Frakcie socialistov a demokratov   Robert Hajšel.  Zdôraznil, že SR prejavila veľkú solidaritu a jednotu s opatreniami EU, ale jej vláda mala viac urobiť pre ochranu a ošetrenie svojej elektrosústavy. Ceny elektrickej energie má SR  zastropované do konca tohto roka. Cena plynu sa v súčasnosti nedá prejudikovať. „Už máme pokrytých 35 až 40 percent spotreby plynu v EU a zásobníky naplnené ruským plynom do polovice. Od 8.decembra 2022 by malo platiť  totálne embargo na dovoz ruskej ropy.  Európske krajiny však stále nepriamo obchodujú s touto komoditou, lebo  ju prevážajú svojimi tankermi do tretích krajín,“  dodal Hajšel.

„Som za sankcie voči Rusku, ale  EU by ich mala v praxi realizovať s oveľa výraznejším efektom ako doteraz. Mňa osobne trápi, že EU nevyvinula dostatočné snahy, aby zabránila Rusku anektovať časti územia Ukrajiny.  Mali by sme sa pokúšať  prinútiť  prezidentov –  Putina a Zelenského,  predstaviteľov USA a EU sadnúť si k mierovému stolu a rokovať o zastavení bojových operácii na Ukrajine, navrátení jej území  a o bezpečnostnej architektúre regiónu,“ prízvukoval  Hajšel.

Doplnil, že pri zastropovaní cien energii v EU kladú veľký odpor Nemecko a Holandsko. Európska komisia (EK)  sa zaviazala predložiť do konca tohto roka   návrh na spoločný nákup energií.

„Vláda SR až do konca septembra tohto roka ignorovala  možnosť kompenzácie vysokých cien energií z doteraz nevyužitých finančných prostriedkov asi 6,5 miliardy eur zo starých eurofondov,“ uviedol Hajšel.

Europoslanec Michal Wiezik z frakcie Obnovme Európu konštatoval, že žiadať mierové rozhovory s Putinom je momentálne nereálne. Jediným riešením je podľa neho podporovať Ukrajinu všemožnými prostriedkami. Vysvetlil, že EU neposiela Ukrajincom zbrane a nemá ani kompetencie zakázať ich vývoz členským krajinám. Je to ich autonómne rozhodnutie.

Na margo cien fosílnych palív Wiezik uviedol, že o ich zvyšovaní sa hovorilo v EU už v septembri 2021 pred vypuknutím vojnového  konfliktu na Ukrajine. Neskôr prijaté sankcie EU voči ruskému agresorovi boli podľa neho etickým, morálnym a ťažkým rozhodnutím. Jeho dôsledky pociťuje aj SR.

Za pozoruhodný počin označil Wiezik, že v tak krátkom čase sa znížil 40 percentný podiel ruského plynu na európskom trhu o takmer tri štvrtiny na súčasných 8 až 9 percent. „Odstrihávanie sa od ruského plynu je v súzvuku s budúcnosťou Európy, jej prechodom na obnoviteľné zdroje energií. Zastropovanie cien energií sa odvíja od situácie na trhu s nimi.  Jedným z mechanizmov je aj presmerovanie nadmerných ziskov výrobcov aj obchodníkov s energiami. Týmto spôsobom je možné identifikovať na európskom trhu a presunúť do podnikov  114 miliárd eur. SR sa tieto kompenzácie netýkajú.  Naše elektrárne predali ešte nevyrobenú elektrickú energiu za cenu 50 eur za megawatthodinu.

Európska komisia v rámci rokovaní so SR poskytla možnosť využiť nevyčerpané prostriedky 8 miliárd eur z eurofondov na kompenzácie vysokých cien energií. „ Musíme prejsť od využívania fosílnych palív na obnoviteľné zdroje energií .Ich podiel v súčasnosti rastie ešte rýchlejšie, ako sme predpokladali v mierových časoch. Je hriechom, že nevyužívame obrovský potenciál tepelných a geotermálnych zdrojov na Slovensku. Za výhodu Wiezik považuje spoločný postup EU pri zvládaní energetickej krízy.“

D.K.

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore