Tlačové správy

V podzemí Východoslovenskej galérie sa bude snívať o múzeu, v Zániku planéty polemizovať o súčasnom stave sveta

Východoslovenská galéria, kultúrna organizácia Košického samosprávneho kraja pozýva na dve vernisáže, ktoré sa uskutočnia v priestoroch Východoslovenskej galérie na Hlavnej 27 v Košiciach.

Ines Karčáková   How Deep Water How Far Away
Vernisáž: 18. 10. 2022 o 18:00
Trvanie výstavy: 19. 10. 2022 – 13. 11. 2022
Zánik planéty, Hlavná 27, Košice

Ines Karčáková (1993) je multimediálna umelkyňa zo Slovenska, ktorá dlhodobo žije a pracuje v Prahe, v Českej republike. Svoje štúdium voľného umenia začala v Ateliéri nových médií na Fakulte umení v Košiciach. Ďalšie štúdium pokračovala na Katedre fotografie FAMU, konkrétne v ateliéri Hynka Alta. Vo svojej video eseji How Deep Water How Far Away pojednáva o dlhotrvajúcom kritickom stave našej spoločnosti. Limity nastavené súčasným politicko-ekonomickým systémom sa zdajú byť čoraz ťažšie prekonateľné, než vzdialenosť do susednej galaxie. Cieľom nie je sústrediť sa na naratív – príbeh so začiatkom a koncom, ale hlavne na tekutosť doby v ktorej sa pohybujeme a na kontexty, v ktorých čítame informácie. V diele sa prikláňa k inšpirácii každodennosťou, ktorou skrz kontexty a metafory hovorí o globálnych politických problémoch. Realizáciu projektu z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Snívanie o múzeu
Vernisáž: 20. 10. 2022 o 18:00
Trvanie výstavy: 21. 10. 2022 – 23. 2. 2023
Kurátorka: Mira Sikorová-Putišová
Sieň Q, Hlavná 27, Košice

Snívanie o múzeu je pomaly a postupne skladaný príbeh, ktorý hovorí o umení po roku 1989. Šestnásť diel zo zbierky intermédií a mediálneho umenia, ktoré vznikli medzi rokmi 1993 – 2017 ako súčasť jednej osobitej časti zbierky Považskej galérie umenia v Žiline. Každé z nich je prezentované tak, aby prinášalo nielen návod, ako ho čítať, ale aj informácie o jeho ukotvení v tvorbe autorky či autora a jeho kontext v nedávnej histórii umenia. Výstavu z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Kontaktná osoba:
Dominika Čupková
PR a marketingová manažérka
dominika@vsg.sk

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore