Aktuality

Svetový index slobody tlače upozornil na zhoršujúce sa prostredie pre novinárov

V aktuálne zverejnenom Svetovom indexe slobody tlače, ktorý každoročne pripravuje organizácia Reportéri bez hraníc (RSF), patrí Slovenskej republike 17. miesto, čo znamená polepšenie si oproti predchádzajúcemu ročníku o desať priečok. Posun z dvadsiatej priečky na aktuálne štrnástu zaznamenala Česká republika, Poľsku patrí 57. priečka a Maďarsku 72. priečka.

Medzi krajinami sa na prvom mieste umiestnilo Nórsko, posun na druhú zaznamenalo Írsko a na treťom mieste sa nachádza Dánsko. Na konci hodnotenia sú krajiny ako Vietnam (178), Čína (179) a Severná Kórea (180).

Vo viac ako 70 percentách zo 180 hodnotených krajín je však pre novinárov nepriaznivé prostredie, čo je doteraz v tomto ohľade najhorší výsledok. Za dobré sa uvádza iba v ôsmich krajinách.

Organizácia, ktorá rebríček tlače pripravuje, vo svojej správe upozornila na zvyšujúci sa počet foriem dezinformácií, ktoré prevládajú nad overenými faktami. Tieto ťažia i z možností umelej inteligencie, ktorá v poslednom období preberá v tejto oblasti iniciatívu bez toho, aby na ňu adekvátnym spôsobom reagovali technologické spoločnosti.

 

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore