Aktuality

Bardejovské Kúpele sú priaznivo naklonené aj novinárom

Po odmlke trvajúcej od júna 2019 sa v piatok 2. júna 2023 „vrátila“ situácia v Bardejovských Kúpeľoch do normálu. Aspoň v jednom – konalo sa totiž široko poňaté slávnostné otvorenie kúpeľnej sezóny. Vo zvyčajnom termíne – teda v prvý júnový piatok, a to už po 26.-krát. Slúži ku cti majiteľom kúpeľov, ich manažérskemu mysleniu, že si spomenuli aj na novinárov a zavolali ich pri tejto príležitosti na veľkorysý pobyt a v minimálnej podobe – na tlačovú besedu.

Pre značnú časť členov Regionálnej organizácie Slovenského syndikátu novinárov v Prešove má táto lokalita v katastri slobodného kráľovského mesta Bardejov istú dávku nostalgie, pretože na miestnych kurtoch pomáhali organizovať a odohrali turnaj novinárov – tenistov. Komu pomáhali? Svojmu dlhoročnému členovi Milanovi Skoncovi, majstrovi sveta v tenise v tej „najlepšej vekovej kategórii“. Ten tohto roku chýbal na otvorení, počas týždňa je najviac dní v Rakúsku a Nemecku, kde hrá organizovanú súťaž veteránov, deň trénuje v Poľsku a deň-dva je v rodnom Bardejove… Len nech mu slúži zdravie! To, či na pôde kúpeľov sa obnovia tenisové zápolenia novinárov nebolo predmetom „rokovaní“, ale všetko je otvorené. Kurty stále existujú, časť z nich je dokonca prikrytá. To je informácia pre tých, ktorí sú ďaleko od Bardejova, ale blízko majú na túto webovú stránku.

A v akej kondícii sú kúpele? Z predložených tlačových správ i z vyjadrení kompetentných počas tlačovej besedy vyplynulo približne toto:

Jeden z prvotných majiteľov kúpeľov, skúsený ekonóm, predseda predstavenstva Bardejovských kúpeľov, a. s., Jaroslav Komora zvýraznil predovšetkým fakt, že rok 2022 po dvoch rokoch slabých výsledkov konečne uzavreli plusovým hospodárskym výsledkom viac ako 1,7 milióna EUR pred zdanením. „Vstávame z popola, i keď nikdy nevstúpiš dvakrát do tej istej rieky,“ vyjadril sa obrazne. Podobne pozitívny trend bol v prvých piatich tohoročných mesiacoch. Ceny vzhľadom na rôzne okolností však zvýšili o približne 10 až 15 percent. Zo skúseností počas obdobia pandémie vyzdvihol tú, že kúpele na rozdiel od mnohých nezatvorili na sto percent, nedopustili ani jedno hromadné prepúšťanie zamestnancov (ich stav je vyše 300), využívali rôzne mechanizmy, dotačné schémy. V sieti 30 kúpeľných subjektov na Slovensku patria Bardejovské Kúpele k najväčším, kapacita je 1 121 lôžok.

Isteže, návštevník zbadá, že v kúpeľoch sa tvrdo pracuje na ich zveľadení, napr. kolonády, a tak veľa komfortu v týchto mesiacoch si pri prechádzkach neužije. Investičné náklady v minulom roku činili bezmála 850 tisíc eur, v tomto roku do mája necelých 600 tisíc eur. Vedenie kúpeľov očakáva, že všetky tieto kroky povedú k tomu, aby tohto roku sem prišlo 30 tisíc klientov, dve pätiny by mali byť samoplatcovia, domáci aj zahraniční.

Viac informácií – aj o kultúrnych podujatiach pre širokú verejnosť – je na webovej stránke kúpeľov, https://www.kupele-bj.sk/.

Na tlačovej besede informoval aj Radomír Jančošek, riaditeľ Oblastnej organizácie cestovného ruchu Šariš – Bardejov, ktorá si vlani v decembri pripomenula desať rokov existencie. Konštatoval, že v regióne Horného Šariša sú Bardejovské Kúpele atrakciou číslo jeden, ale toto územie turistom ponúka podstatne viac z prírodného a architektonicko-historického bohatstva.

Viac na http://www.visitbardejov.sk .

(jj)

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore