Tlačové správy

Musica Iuvenalis v Brazílii odštartuje oslavy narodenín aj pilotný projekt používania digitálnych stojanov

Známy košický sláčikový orchester Musica Iuvenalis odštartuje oslavy budúcoročného 60. výročia vzniku v Brazílii. Mladí hudobníci budú na prelome júna a júla koncertovať na opačnom konci zemegule, v slnečnej Brazílii, kde spustia aj pilotný projekt používania digitálnych notových stojanov.

Svoje umenie predvedú košickí mladí muzikanti od 25. júna do 5. júla 2023 na piatom juhoamerickom ročníku Medzinárodného festivalu mládežníckych orchestrov – Eurochestries ako jediný účastník z Európy. Festival na severovýchode Brazílie organizuje partnerský symfonický orchester Federálnej univerzity regiónu Ceará a mesto Sobral, ktoré ním odštartuje oslavy 250. výročia založenia.

Na festivaloch federácie Eurochestries účinkujeme pravidelne už viac ako pätnásť rokov najmä v Európe, ale aj v Číne, kde sme v roku 2017 hrali spolu s ďalšími 450 hudobníkmi z deviatich krajín. V Brazílii nás čaká šesť festivalových koncertov a samozrejme aj festivalový galakoncert, na ktorom budeme súčasťou veľkého, 150 členného festivalového orchestra. Tešíme sa na krásne zážitky z ďalšieho, pre nás exotického miesta zemegule, na stretnutia s mladými brazílskymi hudobníkmi. Je to pre nás naozaj jedinečný začiatok osláv 60. výročia vzniku orchestra,“ hovorí umelecký vedúci a dirigent  Igor Dohovič.

Festival v Brazílii bude pre orchester, ktorý pracuje pri košickej ZUŠ M. Hemerkovej, výnimočný aj ďalšou novinkou. Práve na festivalových koncertoch si mladí hudobníci po koncerte v Košiciach naostro a pred publikom vyskúšajú, aké je to hrať s digitálnymi notovými stojanmi. „S podporou Nadácie U. S. Steel spúšťame pilotný projekt a vyskúšame si novátorstvo pri práci orchestra, využívanie digitalizácie a jej veľmi výrazného potenciálu na naštudovanie hudobných diel. Musica Iuvenalis sa zaradí medzi približne dve desiatky orchestrov na svete, ktoré tento projekt rozbiehajú,“ dodáva Dohovič.

Svjatoslav Dohovič – mediálny manažér festivalu

tel.: +421 917 489 642
mail: sdohovic@gmail.com

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore