Tlačové správy

Cesta okolo sveta na scéne Bábkového divadla v Košiciach

Bábkové divadlo v Košiciach naplánovalo v sezóne 2023/2024 premiéry štyroch nových titulov. Prvou novinkou v repertoári je inscenácia „One, two, three… Ideš z hry!“, ktorá bude mať premiéru v piatok 29. septembra 2023. Anglicko-slovenská bábková hra o dobrodružnej ceste po piatich kontinentoch je vhodná pre rodiny s deťmi od päť rokov.

 V roku 2022 nadviazalo Bábkové divadlo v Košiciach, kultúrna inštitúcia Košického samosprávneho kraja, spoluprácu s režisérkou a autorkou divadelných hier Adrianou Totikovou. Jej prvou autorskou inscenáciou v BDK bola Ne/po/slušná Linda, hra o slušnom správaní pre najmenších. Tvorivým zámerom Totikovej bolo nadviazať na Ne/po/slušnú Lindu ďalšou inscenáciou, pripravenou špeciálne pre potreby Bábkového divadla v Košiciach.

Inscenácia One, two, three… Ideš z hry! je jedinečná v tom, že sa v nej prirodzene striedajú dva jazyky, slovenčina a angličtina. Naši hrdinovia babka a dedko z Košíc putujú po piatich kontinentoch, krajinách, kde sa hovorí po anglicky, no medzi sebou komunikujú v slovenčine. Avšak v cudzine si musia poradiť s angličtinou aj rukami a nohami, ako to už v živote býva. Diváci sa spolu s hrdinami našej inscenácie naučia slovíčka, ktoré sú potrebné na to, aby sme pobyt v zahraničí zvládli. Patrí tam cestovanie, situácia v reštaurácii, pozdravy, poďakovanie, ospravedlnenie, nákupy, ale aj farby, smery, čísla či zvieratká,“ povedala autorka a režisérka Adriana Totiková.

Príbeh v sebe nesie aj myšlienku o dôležitosti dobrých vzťahov medzi starými rodičmi a vnúčatami, o porozumení naprieč generáciami. Starí rodičia môžu vnúčatám odovzdať bohaté skúsenosti a dať im dobré rady. Naopak, vnúčatá môžu starkých zasvätiť do používania moderných technológií, mobilov, počítačov a najrôznejších aplikácií.

Hlavnými postavami diela sú dedko Juraj a babka Gitka, ktorí vyhrajú cestu okolo sveta. Počas tohto úžasného dobrodružstva navštívia päť svetových metropol na piatich kontinentoch. Z Košíc sa vyberú do Londýna, potom do New Yorku, navštívia aj Sydney, Bombaj a Kapské mesto. Oporou im budú ich vnúčatá, ktoré starkým pomôžu s letenkami, angličtinou, mobilmi, či navigáciou. V inscenácii zaznie vyše 100 anglických slov a fráz a vyše 20 geografických faktov.

V inscenačnom tíme Adriany Totikovej je scénografka Zuzana Malcová, dramaturgička a choreografka Elena Spaskov, hudobník Martin Husovský a autor textov piesní Michal Baláž. V novinke „One, two, three… Ideš z hry!“ sa predstavia členovia umeleckého súboru BDK Beáta Dubielová, Viktória Sedláková, Miroslav Kolbašský, Peter Creek Orgován a Lukáš Takáč. Inscenácia je vhodná pre rodiny s deťmi od 5 rokov. Premiéra prvej bábkovej hry v sezóne 2023/2024 sa uskutoční dňa 29. septembra 2023 (piatok) o 19:00 v sále divadla na Alžbetinej 38 v Košiciach. Vstupenky sú v predaji v pokladni divadla na Vrátnej 58 alebo on-line na www.predpredaj.sk.

Mgr. Martin Konečný, PhD., manažér

Bábkové divadlo v Košiciach

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore