Tlačové správy

29. medzinárodný festival lokálnych televízií Zlatý žobrák 2023

Už začiatkom týždňa medzi 11. – 14. októbrom 2023 sa bude konať v Košiciach jeden z najstarších filmových festivalov na Slovensku.

Program festivalu je ako vždy pestrý a určený rôznym skupinám obyvateľstva.  Nosnou časťou festivalu je  súťaž filmov v niekoľkých kategóriách. Registrácia filmov prebehla na platforme Filmfreeway. V tomto ročníku sa prihlásilo 77 filmov z vyše 50 krajín sveta, najviac ich bolo z USA, Veľkej Británie, Nemecka ale našli sa aj filmy z exotických krajín  ako Malajzia a Afganistan.

Súťažili väčšinou mladí filmári, ich vekový priemer bol pod 30 rokov. Musíme konštatovať, že v tomto roku bola kvalita súťažných filmov nadpriemerná. V niektorých kategóriách porota vybrala aj viac filmov.

Zároveň musíme konštatovať,  že v súťaži nebola žiadna slovenská produkcia. Možno je to neznalosťou alebo neinformovanosťou slovenských filmárov o existencii platformy Filmfreeeway.

Vo štvrtok 12. októbra 2023 o 16:00 hod. festival premietne blok filmov pod názvom ,,Touch of Ukraine“. V tomto bloku budú premietnuté filmy, ktoré neboli vyrobené na Ukrajine, ale dotýkajú sa Ukrajiny nejakým spôsobom.

Premietania finálových filmov budú online, bližšie informácie nájdete na stránke www.festival.sk

V piatok 13. októbra 2023  o 14:00 hod. sa budeme  venovať diskusii na tému ,,Ochraňme demokraciu“. Panel povedie skvelý politický analytik Grigorij Mesežníkov a diskutérmi budú Soňa Szomolányi, politologička a Michal Frank, novinár a spisovateľ.

Po panelovej diskusii o 17:00 hod. sa môžeme tešiť na film ,,Kuciak: vražda novinára“ amerického režiséra Matta Sarnecki.

Sobota patrí už tradične deťom. Doobeda o 10:00 hod. sa v Kulturparku bude premietať animovaný film ,,Mia a Ja“ a poobede o 14:00 hod. film pre rodiny ,,Princ Mamáčik“.

Sobotňajší večer vyvrcholí oceňovaním odmenených filmov za osobnej účasti niektorých autorov a ukážkami z filmov.

Záverečné výsledky budú k dispozícii v sobotu dopoludnia na www.festival.sk

Kontakt:

Eva Dekanovská  – riaditeľka festivalu

0905966649,   festival@festival.sk

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore