Tlačové správy

V trebišovskom kaštieli výstava Vianoce v čipke

Krásne tradičné umenie tvorené srdcom. Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína v Trebišove, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja, tento rok umocní vianočnú atmosféru v trebišovskom kaštieli aj vďaka unikátnej výstave Vianoce v čipke, ktorej autorkou je pani Anda Kanocz. Výstava začne vernisážou 1. 12. 2023 o 15:00 hod. na prízemí kaštieľa, ktorej súčasťou bude aj ukážka paličkovania priamo autorkou a workshop, na ktorom si budú môcť návštevníci paličkovanie vyskúšať.

Aj keď sa autorka profesionálne venuje právu, láska k ručným prácam, hlavne k paličkovaniu, vyšívaniu, pleteniu, šitiu, háčkovaniu, batike a maľbe na textil, nezostala len v rovine voľnočasovej záľuby. Základy paličkovania získala pred 25 rokmi od pôvodných čipkárok z Bratislavy. Neskôr získala osvedčenie „krajkářka“ od Vzdělávacího spolku uměleckých řemesel v Prahe.

V tvorbe sa zameriava na slovenské regionálne čipky, ktoré boli dlhodobo súčasťou krojov a textílií. Sú to výnimočné čipky, v ktorých sa miešajú rôzne európske vplyvy, ale aj vlastný prínos pospolitého ľudu.   Tieto pôvodné vzory, ktoré robili čipkárky za účelom zárobku a predaja po Európe, autorka prispôsobila svojim potrebám a materiálom. Na Slovensku máme 17 rôznych druhov čipiek, od bielych až po pestrofarebné, od pletených pomocou 10 paličiek až po také, na ktoré sú potrebné stovky drievok. Mnohé vzory sú také unikátne, že ich nikde vo svete nerobia. Napríklad Krakovianska čipka z okolia Piešťan. Mnohé regionálne vzory sú zabudnuté a zachovali sa len vo svetových múzeách na pôvodných krojoch a v pôvodných učebniciach.

Vzkriesiť zabudnuté – to je hlavný cieľ tvorby Andy Kanocz. Na výstave budú obsiahnuté repliky starých odevných častí, krojov a textílií. Autorka vytvára nielen vzorníky pre iné čipkárky, aby ich uplatnili na replikách krojov, ale snaží sa priblížiť staré čipky aj dnešnej generácii vo forme rôznych šperkov, dekorácií či obrazov. Od roku 2013 vedie aj kurzy paličkovania a na rôznych podujatiach robí ukážky paličkovania za účelom spropagovať túto techniku medzi širokou verejnosťou.

Všetky výrobky na tejto výstave budú podľa jej autorských návrhov, inšpirované jednotlivými regionálnymi čipkami. Niektoré sú doplnené aj o video ukážky na stránke https://www.slovenskecipky.eu.

Výstava potrvá od 1. 12. 2023 do 11. 2. 2024.

Kontakt:

Mgr. Mária Parihuzová

Email: mariaparihuzova@gmail.com

 

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore