Tlačové správy

Operný večer so šéfdirigentom Robertom Jindrom

Dom umenia sa opäť rozozvučí opernými melódiami. Nie však hocijakými. Příhody lišky Bystroušky, Čert a Káča či Perníková chalúpka zavedú návštevníkov späť do čias detstva. Tematický koncert preto dostal názov Z rozprávky do rozprávky. Je však určený pre dospelého diváka. Popri orchestri Štátnej filharmónie Košice (ŠFK) sa zaskvejú krištáľové hlasy sopranistky Jany Sibery a mezzosopranistky Václavy Krejčí Houskovej. Všetko pod vedením charizmatického šéfdirigenta ŠFK Roberta Jindru. Koncert z abonentného cyklu A sa uskutoční vo štvrtok 7. decembra 2023 o 19:00 v Dome umenia.

„Na prvý pohľad by sa mohlo zdať, že rozprávkový program bude interpretačne pre náš orchester jednoduchý. Opak je však pravdou. Dramaturgiu, ktorú sme spoločne s pánom šéfdirigentom na tento koncert vybrali, považujem za jednu z najnáročnejších naprieč koncertmi v aktuálnej 55. sezóne. O to väčšiu radosť mám, že sa taktovky opäť chopí práve náš šéfdirigent Robert Jindra,“ približuje generálna riaditeľka ŠFK Lucia Potokárová.

Foto: Miriama Fenciková

Výber z rozprávkových opier

Autorom opery Perníková chalúpka je nemecký skladateľ 19. storočia Engelbert Humperdinck, ktorý jej dal podtitul Rozprávková opera. Libreto vzniklo na motívy rozprávky bratov Grimmovcov. Pôvodne malo ísť o hudbu k vianočným piesňam na rozprávkové motívy pre deti. Po viacerých úpravách sa však nakoniec hudobné náčrty a piesne zmenili na plnohodnotnú operu.

Opera Příhody lišky Bystroušky vznikala v čase, keď sa prúd Janáčkovej tvorivosti rozvíjal s ohromujúcou prudkosťou. To, k čomu smeroval v osobitosti a novátorstve svojho skladateľského štýlu, bolo v tom čase už plne vykryštalizované. Leoš Janáček sa vtipne pohráva s prelínaním ľudského a zvieracieho sveta, pričom kľúčovou scénou líščieho príbehu je práve milostná scéna.

V opere Čert a Káča sa Antonínovi Dvořákovi podarilo vytvoriť veselú ľudovú rozprávku atraktívnu aj pre detského diváka. Peklo tu nepredstavuje temný danteovský svet plný démonov a čerti nebudia hrôzu, aj keď sa o to nemotorne snažia. Typickým znakom hudby opery sú tanečné inšpirácie. Tanečné štylizácie valčíka, polky či polonézy sa vinú prakticky celou operou a stávajú sa dôležitým elementom v deji opery a zároveň výrazným charakteristickým prvkom viacerých postáv.

Na podujatí odznie aj predohra Vianočný škriatok od Hansa Pfitznera a Čajkovského predohra k opere Črievičky. „Ako už býva zvykom, koncerty so šéfdirigentom ŠFK prinášajú na pódium Domu umenia aj dejinami hudby neprávom zabudnuté diela. Predohry k operám Vianočný škriatok a Črievičky sú toho ďalším dôkazom. Verím, že ich uvedenie našich návštevníkov zaujme a spoločne si rozšírime svoje hudobné obzory,“ dodáva Lucia Potokárová a pozýva na podujatie.

Koncert z abonentného cyklu A názvom Z rozprávky do rozprávky sa uskutoční vo štvrtok 7. decembra 2023 o 19:00 v Dome umenia. Cena vstupného je 14/12/10 € – zľavnené 11/9/7 € – lóža 18 €. Vstupenky na podujatia Štátnej filharmónie Košice sú v predaji aj so zľavami vo vstupenkovej pokladnici Domu umenia od pondelka do štvrtka (10:00 – 12:00, 14:00 – 17:00) a hodinu pred podujatím. Vstupenky sú v predaji aj online na webe Štátnej filharmónie Košice www.sfk.sk alebo cez link https://program-sfk.colosseum.eu/. Zľavy je možné uplatniť aj pri online nákupe.

Kontakt pre médiá:
Lucia Radzová, PR manažérka ŠFK
+ 421 918 802 101, lucia.radzova@sfk.sk

 

 

 

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore