Tlačové správy

Na škole umeleckého priemyslu pripravili 4. ročník multimediálneho projektu módnej prehliadky študentov YOUNG SPIRITS 2023

4. ročník multimediálneho projektu módnej prehliadky študentov Školy umeleckého priemyslu v Košiciach sa uskutoční 30. novembra 2023 o 17:00 hod. v Kulturparku v budove Alfa, Kukučínova 2, Košice.

Na módnej akcii odprezentujú svoju prácu okrem študentov odevného dizajnu, ktorí predvedú autorské kolekcie, aj študenti scénografie zhotovením scény, študenti fotografického dizajnu premietnu fotky počas predvádzania viacerých kolekcií, vystavia fotografie modelov a zdokumentujú akciu, študenti grafického dizajnu pripravili plagáty a pozvánky a študenti animovanej tvorby spestria akciu neštandardnými animáciami.

Projektom Young spirits 2023 je našim zámerom udržať tradíciu možností prezentácie výsledkov práce mladých umelcov, využiť vedomostí študentov, kde sa prelínajú viaceré umelecké odbory a výsledkom ich spolupráce je módna prehliadka.

Pozvaním Moniky Čopákovej, našej absolventky odboru odevný dizajn, je ukázať našim žiakom možnosť profesionálneho rastu a praktického uplatnenia v odbore. Absolvovala Školu módneho dizajnu v Krakove, kde získala ocenenie pre najlepšieho absolventa. Svoje modely odprezentovala na Bratislavských módnych dňoch, na Krakowskom Fashion weeku a na akcii Nucleus v Prahe.

Dôležitým cieľom projektu je aj poukázať na možnosti odievania sa spôsobom slow fashion na rozdiel od fast fashion, ktoré viac zaťažujú životné prostredie a využívajú detskú prácu v rozvojových krajinách. Študenti používajú dostupný materiál, ale aj získaný darovaním, mnohokrát dávajú život starým veciam a recyklujú.

  1. ročník bol zrealizovaný 26. 6. 2018 v Kulturparku a hosťom bola bývalá študentka, ktorá isté obdobie študovala a tvorila na Bali Dominika Szöllösiová. Akcie sa zúčastnilo odhadom 400 ľudí.
  2. ročník bol zrealizovaný 2. 10. 2019 v Kulturparku a na záver našu prehliadku spestril renomovaný slovenský návrhár Fero Mikloško. Počet účastníkov akcie bol vyšší ako v predchádzajúcom ročníku.
  3. Ročník sa uskutočnil v 28. 6. 2022 v Tabačke. V tomto ročníku pozvanie prijala svetoznáma návrhárka, rodená Košičanka žijúca v Prahe, Jitka Klett.

Projekt je určený pre vzájomné porovnávanie sa našich študentov umeleckých odborov v podmienkach blížiacich sa praxi. Prezentáciou kolekcií majú študenti možnosť osloviť svojich budúcich zamestnávateľov a vyskúšať si vlastnú konkurencieschopnosť.

Ing. Alena Mayer, garantka projektu

+421905520594

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore