Aktuality

Inscenáciou Chráňte Flóru chcú v prešovskom Divadle A. Duchnoviča darovať divákom veľmi veľa radosti

Darovať veľmi veľa radosti divákom, ktorí si prídu pozrieť inscenáciu Chráňte Flóru v Divadle Alexandra Duchnoviča (DAD) v Prešove je najväčšou tvorivou ambíciou realizačného kolektívu vedeného hosťujúcim režisérom Maximom Mychajličenkom z ukrajinského Kyjeva. Činoherný kolektív DAD chystá jej premiéru na piatok 1. decembra. O tom, čo všetko chcú predstavením jeho tvorcovia povedať, hovorili na dnešnej tlačovej besede.

Okrem spomínaného „daru“ divákom je druhou ambíciou M. Mychajličenka urobiť dobrú a zaujímavú komediálnu históriu o štyroch ženách na scéne „pre ženy“. Zápletka je daná tým, že štyridsiatničku Flores po dlhých rokoch opustil manžel. Dáva si veľmi veľa otázok. „My v predstavení pokúsime sa na ne odpovedať. Stvorili sme akúsi malú ženskú bibliu,“ naznačil režisér.

Oporou mu bol text pôvodiny, ktorej autorom je slávny americký dramatik Neil Simon (1927 – 2018). „Poznám dobre jeho tvorbu a vo svojej doterajšej práci režiséra som sa s ňou neraz stretol,“ poznamenal. Pikantériou je fakt, že Simon ju napísal v roku 1965 pod názvom The Odd Couple (Podivný pár) a situácia bola obrátená, opusteným zostal manžel a hlavnými postavami sú muži. Po vyše 10 rokoch úspechu ju prepracoval na „ženský variant“. 

M. Mychajličenko (*1974) dostal v roku 2022 ponuku, aby prišiel režírovať do prešovského DAD v roku 2023. „Moja reakcia bola jasná, keďže sa na Ukrajine stalo to, čo sa stalo – veď ja neviem čo bude o týždeň – dva,“ konštatoval. V Prešove napokon funguje od polovice októbra s tým, že sa vracia na Ukrajinu. Prezradil však, že do Prešova prišiel ako do rodiny. K tomuto mestu má zvláštny blízky vzťah, pretože ho navštívil ako 14-ročný, a tak vlastne po prvýkrát prekročil hranice vtedajšieho Sovietskeho zväzu. V DAD pozná viacero herečiek a hercov, spolu študovali v Divadelnom inštitúte Karpenka-Karého v Kyjeve pred viac ako 30 rokmi. V súčasnosti je tento herec a režisér o. i. vedúcim kurzu pre hercov v Ukrajinskej filmovej škole a umeleckým riaditeľom Kyjevského akademického divadla mladého diváka na Lypkach.

M. Mychajličenko je zároveň autorom scény. Kostýmy navrhla jeho manželka Olena, ktorá je aj choreografkou v inscenácii. Na tej sa podieľa i jeho brat Jurij (navyše na španielske motívy skomponoval hudbu), ktorý je takisto v Prešove. Prišiel sem (a rovnako nie po prvýkrát) však z opačného konca Európy – zo španielskej Barcelony, kde žije 30 rokov a je umeleckým vedúcim jedného malého, ale úspešného divadla. Takýto tandem pri tvorbe divadelnej inscenácie nevytvorili po prvýkrát. Na margo tej prešovskej dodal: „Ide o veľmi potrebnú pre dnešnú spoločnosť. Ukazujeme v nej, že akákoľvek zmena v živote sa začína v ľudskej hlave.“

Asistentka režiséra, jedna zo štyroch herečiek v inscenácii, Jaroslava Sisáková poznamenala, že je to skvelá komédia, pracovalo sa im na jej inscenačnej podobe v pohode, plynulo, ale hrať komédiu je ťažké: „Nevieme totiž čo u diváka zaberie a čo nie.“ Vladimíra Štefániková stvárňuje hlavnú postavu Flores a svoje stretnutie s režisérom komentovala slovami: „Keď sme spolu študovali v Kyxjeve, tak to bol mladých chlap a teraz k nám po desaťročiach prišiel dospelý muž ako režisér a je autoritou pre mňa.“

V inscenácii hrajú ešte Ľudmila Lukačíková, Daniela Libezňuk, Vladimír Roháč a Martin Oravec.

DAD ako jediné profesionálne divadlo na Slovensku hrá predstavenia v rusínskom jazyku. Podľa dávnejšie prijatých regúl jednu z premiér v kalendárnom roku odohrá po ukrajinsky. To je aj najnovší prípad. Inscenácia ako druhá premiéra v sezóne 2023/2024 má originálny názov  Бережіть Флорес (autorom prekladu do ukrajinčiny je J. Mychajličenko). Je v 78. sezóne (vrátane tých, ktoré divadlo absolvovalo pod názvom Ukrajinské národné divadlo – UND v Prešove) v poradí 396. premiérou. Na jej realizáciu DAD dostalo dotáciu z Fondu na podporu kultúry národnostných menšín SR, od komisie pre ukrajinskú kultúru.

Spracoval:

Jozef Jurčišin, kontakt 0905 328 633

Vladimíra Štefániková (vľavo) a Daniela Libezňuk.          Foto: Archív DAD / Branislav Štefánik

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore