Tlačové správy

Knižnica Jána Bocatia vydala sviatočný literárny magazín

Známi autori píšu o pokoji

Špeciálnym darčekom potešila Verejná knižnica Jána Bocatia v Košiciach záujemcov o dobré čítanie. Pripravila ho v podobe mimoriadneho vydania literárneho e-magazínu Knihy na dosah. Na tému „pokoj“ napísali svoje diela známe slovenské autorky, autori a osobnosti kultúrno-spoločenského života.  Príspevky vznikli na objednávku knižnice, ktorá je kultúrnou organizáciou Košického samosprávneho kraja. „Zvolili sme tému pokoj, lebo po ňom všetci túžime a to nielen v čase Vianoc. Veľmi nás potešili priaznivé reakcie autorov, ktorí kývli na spoluprácu. Téma pokoja tak v našom magazíne rezonuje v spektre rôznych literárnych žánrov. Ponúkame diela, ktoré pohladia, ale aj také, ktoré provokujú k zamysleniu,“ uviedla riaditeľka knižnice Jána Bocatia Soňa Jakešová.  „Vážime si, že pravidelnými prispievateľmi na náš portál sú známi literáti a osobnosti, medzi ktorými sú aj oceňovaní majstri slova,“ dodala šéfredaktorka e-magazínu Knihy na dosah Alena Zavocka. Magazín možno čítať online, otvoriť si ho možno na portáli www.knihynadosah.sk, alebo cez web stránku Verejnej knižnice Jána Bocatia www.vkjb.sk

E-magazín Knihy na dosah má sedemročnú históriu. S viac ako 40 tisíc čitateľmi ročne sa zaradil medzi najčítanejšie magazíny o literatúre na Slovensku. Ako unikátny projekt ho ocenila výročnou Cenou Slovenská asociácia knižníc a je jedným z mediálnych partnerov prestížnej slovenskej literárnej ceny Anasoft litera. Každý mesiac prináša nové príspevky o aktuálnom dianí vo svete literatúry, beletriu, poéziu, komiks, rozhovory, odborné články či recenzie kníh. V súčasnosti si záujemcovia môžu prečítať takmer 800 diel od 200 autoriek a autorov.

Vo sviatočnom vydaní, v ktorom rezonuje téma pokoja, magazín ponúka diela 16 autorov.

O biblickom význame slova pokoj sa literárny vedec Martin Makara rozprával s katolíckym kňazom Rastislavom Dvorovým. Rozhovor nevšedným spôsobom poukazuje na niektoré aspekty kresťanského náboženstva. Čitatelia sa v ňom okrem iného dozvedia, že tí, ktorí sa usilujú šíriť pokoj, sú okolím často vnímaní ako nepríjemní ľudia.

Pohľad na súčasnú spoločenskú situáciu a javy, ktoré nám zasahujú do pocitu spokojnosti, prinášajú vo svojich komentároch a glosách Magda Vášáryová, spolutvorca satirického politicastu Silný výber Slavomír Olšovský, či spisovateľka Marta Hlušíková.

Spisovateľ Peter Karpinský sa vo svojom výbere kníh pre deti zameral na príbehy s  čarovnou atmosférou Vianoc. Kontrastne k nim je ladená poviedka Jany Bodnárovej s názvom Nežný zimný slnovrat. Autorka sa zamerala na kontrast očakávaného pokoja sviatkov, ktorý konfrontuje s prejavom krutosti a ľahostajnosti.  Sugestívne podávajú tému pokoja vo svojich básňach poetka Katarína Džunková a básnici Valerij Kupka Marián Milčák. 

Čitatelia si vo vianočnom špeciály môžu prečítať aj zaujímavú interpretáciu básnických zbierok Janka Silana od literárnej vedkyne Edity Príhodovej. Zaujme aj recenzia od Ľubomíra Jaška. Do sviatočného vydania magazínu prispela novým kresleným príbehom postavičky Emy oceňovaná komiksová autorka Iveta Merglová.  O prelínaní verejného priestoru s miestom, ktoré nazývame domov v kontexte pojmu pokoj, píšu členky odborného kolektívu Spolka sociologička Lýdia Grešáková, architektky a urbanistky Viktória Mravčáková a Kristína Roman. 

Partnermi projektu knižnice Jána Bocatia Knihy na dosah sú Fond na podporu umenia a Slovenská asociácia knižníc. Projekt je jednou z aktivít, ktorými knižnica napĺňa svoj zámer podporovať domácu literárnu tvorbu, vytvárať priestor na prezentáciu autorov a príťažlivým spôsobom neformálne vzdelávať čitateľov. O tom, že sa jej to darí, svedčia reakcie samotných autorov:

“ Robíte ušľachtilú činnosť na portáli Knihy na dosah. Vo vašej záslužnej práci  vám prajem veľa úspechov.“  Slavomír Olšovský 

Prajem Knižnici Jána Bocatia police plné kníh, ktoré by boli na dosah najmä v stíšenom čase Vianoc. Prajem múdrym slovám, aby sa dostali až do sŕdc ľudí, pretože slovo má veľkú silu – dokáže vrátiť ľuďom lásku. Prajem nám všetkým, aby sme neprestali byť ľuďmi.“ Marta Hlušíková

Vašej knižnici želám to, čo tvorí srdcia všetkých knižníc: veľa nových kvalitných kníh. A ešte i veľa čitateľov a návštevníkov, bez ktorých by tie knihy nemali svoj zmysel.“ Jana Bodnárová

Kontaktné osoby:

Mgr. Alena Zavocka

manažérka kultúrnych a vzdelávacích podujatí VKJB

šéfredaktorka e-magazínu www.knihynadosah.sk

zavocka@vkjb.sk  tel.: 62 232 31, 62 232 91

 

Ing. Soňa Jakešová

riaditeľka VKJB

jakesova@vkjb.sk  tel.: 62 232 91

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore