Tlačové správy

Lá-á-á-ska na doskách Spišského divadla končí

Ironická komédia zabavila viac ako 5 000 divákov

Spišské divadlo, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja, po 13 mesiacoch pripravilo derniéru obľúbenej komédie Lá-á-á-ska. Skvelú inscenáciu, ktorá do Spišskej Novej Vsi priviedla aj známeho herca Mareka Majeského, videlo už viac ako 5 000 návštevníkov. Komédia bola najnavštevovanejším predstavením pre dospelých divákov v roku 2023.

Slávna iskrivá komédia, ktorá je najúspešnejšou hrou amerického dramatika Murraya Schisgala, mala svetovú premiéru v Londýne v roku 1963 a nikdy natrvalo nezmizla zo svetového divadelného repertoáru. Autor chcel, aby sa diváci zamysleli nad pojmami ako cit, vernosť, zmysel života, ktoré sa v našich životoch často stávajú len prázdnymi frázami.

Trojica hlavných postáv – manipulátor Milt, hypochonder Harry a Ellen, ktorá je chvíľu manželkou Milta a chvíľu manželkou Harryho, hľadá to, čo všetci – lásku, porozumenie a šťastie. Autor s veľkou iróniou pozerá na modelové vzťahové situácie medzi mužom a ženou, zidealizovanú zamilovanosť aj všedný manželský život. Prepletený ľúbostný trojuholník ukazuje, že nič nie je také, ako si vysnívame. Otázkou je, či sa hlavní hrdinovia napokon dočkajú lásky. V komédii sa divákom predstavili domáci herci Denisa Macalová Ďuratná ako Ellen a Mikuláš Macala ako večne chorý Harry. Úlohu manipulátora Milta stvárnil vynikajúci slovenský herec Marek Majeský.

Inscenáciu, ktorú preložil Miloš Ruppeldt, pre Spišské divadlo začiatkom roka 2023 naštudoval režisér Michal Spišák a hudbu zložil Slavo Solovic. Dramaturgom predstavenia je Michal Babiak, scénu a kostýmy navrhli bratia Jaroslav a Miroslav Daubravovci.

Lá-á-á-ska, ktorá občas zamáva každým, mala premiéru 20. januára 2023 a divadlo za 13 mesiacov ponúklo návštevníkom spolu 24 repríz. Derniéra je naplánovaná na 22. apríla. O deň neskôr je pripravené bonusové predstavenie pre seniorov, ktorí si túto komédiu mimoriadne obľúbili.

Spišské divadlo v Spišskej Novej Vsi je profesionálne divadlo s činohernou a alternatívnou scénou a dvoma hracími priestormi. V aktuálnej 33. divadelnej sezóne uviedlo SD zatiaľ tri premiéry. Inscenáciu Šeptuchy, kabaret s piesňami legendárnej francúzskej šansoniérky Edith, a komédiu Okuliare Eltona Johna. Do konca sezóny pripravuje divadlo ešte premiéru poetickej komédie Sprievodca sexuálnou výchovou pre nové tisícročie v réžii Michala Spišáka.

Veronika Fitzeková, hovorkyňa Spišského divadla

 

 

 

 

 

 

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore