Tlačové správy

Jeseň v Košiciach bude v znamení klasickej hudby a jazzu

Záber z tlačovej besedy k jesenným podujatiam vážnej hudby a jazzu v Košiciach.

Október a november 2012 prinesú do Košíc bohatú ponuku a veľké mená klasickej hudby a jazzu. „Návštevníci koncertov, ktoré sa konajú za podpory neziskovej organizácie  Košice – Európske hlavné mesto kultúry 2013,  si budú môcť vybrať z rôznorodých programov,  od „exotiky“  v podobe stredovekých škandinávskych piesní, cez francúzsky romantický repertoár, až po súčasné, nové diela slovenských a svetových autorov,“ uviedla hudobná dramaturgička n. o. Košice 2013 Jana Šargová. Ako pripomenula, Košice plánuje navštíviť aj jeden z najznámejších žijúcich skladateľov na svete – Estónec Arvo Pärt.

Záber z tlačovej besedy k jesenným podujatiam vážnej hudby a jazzu v Košiciach.

Quasars Ensemble & Košice (12. – 16. október 2012)

Festival klasickej hudby Quasars Ensemble & Košice prinesie na košické pódiá sviežu, „neošúchanú“  dramaturgiu a objavné diela v presvedčivej interpretácii komorného súboru Quasars Ensemble. Tvoria ho prevažne absolventi košického konzervatória, ktorí štúdiá zavŕšili na bratislavskej VŠMU a na zahraničných univerzitách v Rakúsku, Česku a Švajčiarsku. Umeleckým vedúcim súboru je Košičan Ivan Buffa – skladateľ, klavirista, dirigent a pedagóg skladby na VŠMU. Súbor sa od svojho vzniku v roku 2008 stal trvalou súčasťou hudobného života doma aj v zahraničí, čoho dôkazom je jeho účinkovanie na prestížnych festivaloch, na ktorých aktívne prezentuje aj tvorbu košických autorov.

Riaditeľ neziskovej organicázie Košice - Európske hlavné mesto kultúry 2013 Ján Sudzina.„Quasars Ensemble patrí medzi najlepšie komorné telesá nielen na Slovensku, ale aj v Európe. Oceňujeme ich profesionalitu a poctivý, tvorivý prístup k hudbe, ktorý významne ovplyvňuje tunajšie prostredie. Pripravujú svetové premiéry, siahajú do histórie slovenskej hudby a prinášajú z nej skladby, ktoré nie sú v bežnom repertoári a ktoré zahraničie nepozná,“ uviedol riaditeľ n. o. Košice 2013 Ján Sudzina. Ako prezradil, zámerom je získať  Quasars Ensemble, aby sa stal rezidenčným súborom Kasární/Kulturparku. „Košice  by tak mali vlastný orchester, ktorý bude viac než dôstojne reprezentovať mesto a ktorého účinkovanie bude ovplyvňovať hudobnú scénu  a spoluvytvárať nové publikum na východe Slovenska,“ dodal.

Na festivale Quasars Ensemble & Košice súbor predostrie plody svojej práce „domácemu“ košickému publiku. Do programu aktuálneho 3. ročníka zaradil koncerty venované slovenským skladateľom Alexandrovi Albrechtovi a Iljovi Zeljenkovi, pozoruhodný sólový projekt sopranistky Evy Šuškovej „secret VOICE“, koncert z tvorby košických skladateľov s názvom „Avantquarde“ a záverečný koncert „100 rokov po Pierrotovi“, na ktorom zaznie melodráma Arnolda Schönberga Pierrot lunaire.  Za kvalitami súboru nezaostávajú ani hosťujúci sólisti Eva Šušková, violončelista Jozef Lupták, akordeonista Peter Katina a organista Marek Štrbák.

Hudba medzi Východom a Západom (30. október, 23. november a 29. november 2012)

Medzinárodný koncertný projekt Hudba medzi Východom a Západom, ktorý Košice – Európske hlavné mesto kultúry 2013 pripravujú v spolupráci so Štátnou filharmóniou Košice (ŠfK), ponúkne vo svojej jesennej časti tri koncerty. Prvý z nich (30. 10.) s príznačným názvom „Z Košíc do Prahy“ bude patriť dvom košickým rodákom žijúcim v Prahe: huslistovi Miroslavovi Ambrošovi a skladateľovi Jurajovi Filasovi, ktorého diela sú u nás veľkou neznámou napriek tomu, že zneli na významných pódiách a prestížnych festivaloch po celom svete. Košická filharmónia uvedie Filasovu 3. symfóniu „Dokonané stvoření“.  Nórske Trio Mediaeval patrí k absolútnej svetovej špičke komorného spievania. Trio do Košíc prinesie svoj najúspešnejší program „Folk Songs“, za ktorý získalo nomináciu na GRAMMY (23. 11.). Posledný z trojice koncertov je venovaný francúzskej hudbe. Špecialista na francúzsky symfonický repertoár – dirigent Alain Paris a fenomenálny violončelista Gautier Capuçon uvedú s orchestrom ŠfK atraktívny program zostavený z diel francúzskej hudby 19. a 20. storočia (29. 11.). Projekt Hudba medzi Východom a Západom sľubuje vďaka vynikajúcemu obsadeniu silné umelecké zážitky.

Hudba novej chuti - ilustračný záber

HUDBA NOVEJ CHUTI (11. – 15. november 2012)

10. ročník ARS NOVA Cassoviae / 3. ročník ISCM New Music Days

Slovenská sekcia ISCM (International Society for Contemporary Music – Medzinárodná spoločnosť pre súčasnú hudbu) a Štátna filharmónia Košice pozývajú na spojený „dvojfestival“ súčasnej hudby s gurmánskym názvom „Hudba novej chuti“. Spoločný otvárací koncert 10. ročníka festivalu ARS NOVA Cassoviae a 3. ročníka ISCM New Music Days bude patriť deťom, žiakom košických základných umeleckých škôl. Na koncert študentov košického konzervatória a populárneho súboru VENI ACADEMY sa môžeme tešiť 12. novembra.

Festival vyvrcholí 14. a 15. novembra dvoma koncertami, ktoré predstavia, okrem iného, aj tri skladby známeho estónskeho skladateľa Arva Pärta: Te Deum, Cantus in Memory of Benjamin Britten a Symfóniu č. 1 „Polyfonická“. Zážitok z Pärtovej hudby prinesú poslucháčom tri telesá: komorný orchester Musica Cassovia, Štátna filharmónia Košice a zmiešaný zbor Voces Musicales z Estónska. Skladateľská legenda Arvo Pärt prisľúbil osobnú účasť na festivale, a tak sa Košičania môžu tešiť na skutočne vzácnu návštevu.

Jazz FOR SAle (3., 10., 18. november 2012)

Dve novembrové soboty a jedna nedeľa budú v Košiciach opäť patriť festivalu Jazz FOR SAle. Združenie FORSA pripravilo už jeho 22. ročník. Po Bratislavských jazzových dňoch je to druhý najstarší jazzový festival na Slovensku. V programe majú najsilnejšie zastúpenie interpreti z krajín V4  – Čiech, Poľska, Maďarska a Slovenska. Počas každého z troch festivalových večerov zaznejú štyri koncerty a tak sa fanúšikovia jazzu môžu tešiť na zaujímavé porovnania a presahy štyroch jazzových scén. Program festivalu obohatia aj hostia z ďalších krajín, napríklad „interkontinentálna“ formácia Roger Dodger, či medzinárodný európsky projekt Jazz Plays Europe Laboratory.

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore