Tlačové správy

RTVS prichádza s projektom Slovensko 2012 Advent

Rozhlas a televízia Slovenska prináša na televízne obrazovky unikátny projekt Slovensko 2012 Advent. Počas štyroch týždňov ponúkne 24 naživo vysielaných večerov s desiatkami zaujímavých hostí na podporu štyroch charitatívnych projektov. Ide o jedinečnú programovú alternatívu v predvianočnom čase, ktorá si kladie za cieľ návrat k tradičným hodnotám adventu ako očakávania príchodu najkrajších sviatkov roka.
Od pondelka 26. novembra až do Vianoc odvysiela verejnoprávna Jednotka a Dvojka 20 živých koncertov, 4 benefičné galavečery, na ktorých vystúpia viac ako dve desiatky slovenských interpretov a hudobných skupín všetkých žánrov, vždy z iného slovenského mesta. V zozname účinkujúcich sú Jana Kirschner, Zuzana Smatanová, Marián Čekovský, No Name, Miroslav Dvorský, Celeste Buckingham, Lucia Lužinská a Boris Čellár Quintessence, Fragile, Katarína Koščová, Ján Koleník, Zdenka Predná a Simple Lounge Orchestra, Marián Varga a Moyzesovo kvarteto, Katarína Knechtová, Peter Cmorík, DESmod, Andrej Šeban, Pacora trio, Pavol Hammel, Szidi Tobias, Adriana Kučerová, Longital, Oskar Rózsa Trio či Lúčnica. Diváci budú mať možnosť vidieť ich v priamom prenose každý pracovný deň na Dvojke. Každá adventná nedeľa navyše ponúkne slávnostný galavečer s koncertom v sprievode orchestra vysielaný naživo na Jednotke.
Pozvanie zúčastniť sa na projekte prijali viaceré známe osobnosti, medzi nimi Zuzana Tlučková, František Kovár, Maroš Bango, Silvia Lakatošová, Marián Chudovský, Emília Vášáryová, Štefan Nosáľ, Lukáš Latinák, Milan Kňažko, Richard Stanke, Táňa Pauhofová či Ján Ďurovčík. V zozname moderátorov figurujú Katarína Brychtová, Dado Nagy, Adela Banášová, Elena Vacvalová, Oliver Andrásy, Peter Marcin, Alena Heribanová, Petra Polnišová, Matej Sajfa Cifra a Dano Dangl.
Projekt Slovensko 2012 Advent je projekt so silným regionálnym rozmerom. Vďaka koncertom v 20-tich slovenských mestách dostanú ľudia z celého Slovenska možnosť zažiť atmosféru adventu. Zároveň priame prenosy jednotlivých večerov prenesú divákov do vzácnych historických a architektonických priestorov, sú medzi nimi Dom umenia v Košiciach, radnica a Mestské divadlo v Levoči, Bojnický zámok, Zvolenský zámok, radnica v Banskej Bystrici, Jezuitský kostol v Skalici, Vihorlatské múzeum v Humennom, Reduta v Spišskej Novej Vsi, Sobášny palác v Bytči, Mestské divadlo v Žiline, Hotel Thermia Palace v Piešťanoch, Reduta v Lučenci, Hrad Modrý Kameň či synagógy v Leviciach a Nitre.
Projekt zároveň podporí štyri neziskové organizácie na pomoc tým, ktorí to potrebujú, s Bielou Pastelkou nevidiacim a slabozrakým, s Hodinou deťom všetkým deťom Slovenska, s Nota Bene ľuďom bez domova a s občianskym združením Návrat deťom bez rodičov a náhradným rodinám.
Programový riaditeľ RTVS Tibor Búza na dnešnom stretnutí s médiami uviedol, že je to jeden najnáročnejších projektov v rámci televíznej histórie Slovenska, pretože „šnúra 24 live koncertov, to tu naozaj ešte nebolo. Každý večer sa odohráva v inom meste na Slovensku jeden koncert, ktorý je vysielaný naživo, následne sa kompletne celá technológia pobalí, presťahuje do ďalšieho mesta a tak to ide celý pracovný týždeň. Okrem toho, že chceme priniesť naživo prierez toho najlepšieho, čo je na Slovensku z muzikantského pohľadu, aj keď sa tam nevošli všetci, vyvrcholenia budú vždy v nedeľu. Celý tento projekt má aj charitatívny rozmer, to znamená každý týždeň je venovaný jednej z charitatívnych organizácií, ktoré majú za sebou tie najlepšie výsledky,“ uviedol pre TASR.

Zdroj: TASR

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore