Klub mladých novinárov

Resuscitovanie RTVS a .týždeň bez konkurencie

V utorkovej diskusii Off Record hovorili o svojej práci Tibor Búza a Štefan Hríb. Popri ľahko depresívnej debate o tom, čo všetko sa nedá a čo je zlé, sa objavili aj svetlé momenty, keď hostia priznali, že svoju prácu robia radi.

Najviac si cením medzinárodné ocenenia. Na súťažiach sa každý rok pri vyhodnotení ocitáme po boku National Geographic a Times. Z tunajších ocenení sa veľmi neteším. Je nás tu príliš málo a .týždeň teraz v podstate nemá konkurenciu. Slovensko je iba taká malá provincia. A v provincii sa často dávajú ceny aj za hlúposti,“ odpovedal Štefan Hríb na otázku, aké uznanie ho pri novinárčine teší najviac. Následne sa však posťažoval, že proti jeho práci vždy ktosi stál, aj keď to nemusí byť vždy na škodu: „Ak čosi robíte a nemáte nepriateľov, tak to nerobíte dobre. Ak raz dospejem do toho štádia, že so mnou bude väčšina súhlasiť, tak s tým asi skončím.

Tibor Búza sa pri rozprávaní sústreďoval na RTVS, kde momentálne pracuje ako riaditeľ sekcie programových služieb: „Veľa ľudí sa ma pýta, kedy budeme na úrovni Českej televízie alebo BBC. No nikdy! Česká televízia má päťkrát väčší rozpočet ako RTVS. A o BBC ani nehovorím.“ Verejnoprávna televízia stratila v posledných rokoch množstvo divákov. Tibor Búza tvrdí, že na ich opätovné získanie, bude Jednotka a Dvojka potrebovať dvakrát viac energie a času, ako pri ich postupnom strácaní. „Všetci chcú kvalitné vysielanie – opery, dokumenty, dobré európske filmy. Ale keď im už čosi z toho ponúkneme, v prieskumoch zistíme, že všetci pozerajú čosi úplne iné, napríklad Peříčko pred pár rokmi,“ bezmocne rozhodil rukami Búza. Práca v RTVS ho baví, chce pomôcť, vytvoriť nový, lepší tím, podporuje vývoj nových projektov od animovaných rozprávok až po dokumentárne filmy. Na plat vraj kŕčovito nehľadí, ak by chcel zarábať veľa, doteraz by pracoval v Markíze.

A na záver jedna malá rada. Ak chcete pracovať pre .týždeň, zavaľte ich svojimi prácami. O  životopisy vraj nemajú záujem.

Autor: Ria Gehrerová

buza, hrib - oprava

Autor fotografie: Peter Kováč

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore