Tlačové správy

Via Cassa oživuje v Košiciach históriu už 10 rokov

Známe košické združenie priateľov histórie, vojenstva, šermu a pouličného divadla Via Cassa si v tomto roku pripomína desať rokov svojej existencie. „Via Cassa však nie je iba o historických kostýmoch a rinčaní zbraní. Sme živým laborató­riom pre štúdium histórie, organizujeme kurzy a umelecké workshopy, vzdelávame, pripravujeme autorské divadelné predstavenia. Našim členom, hlavne mladým ľuďom, poskytujeme možnosť aktívneho a zmysluplného trávenia voľného času a zároveň v nich posilňujeme identitu a pocit spätosti s našou minulosťou,“ konštatoval vedúci občianskeho zdra­ženia Via Cassa a jej zakladajúci člen Roman Furajtár. Ako spresnil za celé obdobie sa v združení vystriedalo a oblieklo historické kostýmy približne 200 členov.

Pred združením Via Cassa stojí v roku 2013, keď sú Košice Európskym hlavným mestom kultúry, veľká výzva a možnosť zapojiť sa do viacerých pripravovaných aktivít. Aj preto sa rozhodli rozšíriť svoje rady. Už 12. februára sa budú môcť všetci, ktorí majú chuť vyskúšať si ako chutil život v dávnej minulosti, pripojiť k jeho súčasným, približne 30-tim členom. Konkurz sa začína o 17,00 hodine vo veľkej telocvični štadiónu na Lokomotíve. Hlavnou podmienkou je ochota a chuť prezentovať živú históriu, mať tímového ducha a vek minimálne 15 rokov.

Naše aktivity sú rôznorodé a veríme, že si každý nájde to svoje. Každý člen združenia má možnosť prejsť šermiarskym výcvikom, stať sa súčasťou oživeného vojenského tábora, vojenskej jednotky, spoznať život našich predkov na vlastnej koži a mnoho iného,“ priblížil požiadavky programový manažér Via Cassa Marián Kapinos. Ako spresnil, úspešní uchád­zači zažijú atmosféru viacdňových vojenských táborení, inscenovaných bitiek, nočných hliadok a hier v štýle oživenej his­tórie z obdobia 2. polovice 15. a 17. storočia. Ani mierumilovné osoby sa nemusia báť, na nich čakajú role remeselníkov, sedliakov, mešťanov či potulných umelcov. „Ochutnávame pritom aj pravú stredovekú kuchyňu, skúšame svoje zručnosti, herecký talent, stretávame nových ľudí a získavame priateľov. Prijmite naše pozvanie a zažijete s nami iný druh zábavy a nezabudnuteľné zážitky z výprav do dávnej minulosti,“ pozval záujemcov Roman Furajtár.

Združenie Via Cassa je zamerané na regionálnu kultúru a snaží sa rekonštruovať bohaté a pohnuté dejiny mesta Košice a ich okolia. Ich umelecké vystúpenia sú tradičnou súčasťou programu osláv Dňa mesta Košice, Košického kultúrneho leta i mnohých ďalších obľúbených podujatí v meste i celom východoslovenskom regióne. Málokto si dnes uvedomuje, že Košice patrili v stredoveku medzi piliere Uhorského kráľovstva a podľa najnovších zistení cirkevných historikov, boli aj významným pútnickým mestom. Jeho členovia sa snažia navodiť atmosféru do histórie zapísaných udalostí, napríklad zrekonštruovali príbeh Časárovho sedliackeho povstania či obliehanie bratríckeho tábora v Nižnej Myšli. Osobitne sa venujú najmä divácky atraktívnym, pohnutým dejinám na konci stredoveku (koniec 15. storočia) a na začiatku 17. storočia, keď boli Košice centrom protihabsburgských povstaní.

Viac informácií o združení, členstve, programe a prebiehajúcom konkurze nájdete na našom webe alebo Vám ich radi poskytneme mailom, telefonicky alebo osobne na uvedených kontaktných údajoch:

Roman Furajtár / predseda OZ Via Cassa info@viacassa.eu  09080368 345

Jozef Môcik / PR manažér jozef.mocik@gmail.com 0908 784 233

 

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore