Tlačové správy

Open air rozlúčka s Letom v Kulturparku: Para, Mr. Žarko, Puding pani Elvisovej, The Sages

Keďže nám záleží na zdraví a komforte návštevníkov, na open air rozlúčku s Letom v Kulturparku môžu prísť výlučne len zaočkovaní ľudia. K13 – Košické kultúrne centrá podporujú rozvoj kultúry a chceme, aby kultúra prežila, preto podporujeme očkovanie. Keby znovu došlo k zhoršeniu situácie v súvislosti s koronavírusom, kultúrne zariadenia budú prvé, ktoré sa zatvoria. Zatiaľ bez obmedzenia počtu zaočkovaných osôb môžeme podľa kultúrneho semaforu organizovať podujatia. Keď sa dostaneme podľa COVID automatu do čiernej farby, počet zaočkovaných návštevníkov sa obmedzí na 100. V  záujme nás všetkých sa musia počas všetkých kultúrnych akcií dodržiavať aktuálne platné hygienické nariadenia.

Lúčenie sa nemôže zaobísť bez dobrej hudby, o ktorú sa postarajú hneď štyri kapely. Sú pripravené pobaviť publikum a vy sa pripravte na to, že bude veselo dva dni a večery po sebe. Do dobrej nálady návštevníkov dostanú pivné slávnosti, na ktorých sa bude čapovať zlatistý mok a potom sa už k slovu dostanú The Sages, Puding pani Elvisovej, Mr. Žarko a Para. Keď vás táto zostava muzikantov oslovila, tak na 3. septembra 2021 si už nemusíte vymýšľať iný program. V nasledujúci večer sa do parku priženie temperamentná Lúčnica.

Hudobný kolotoč roztočí o 17:00 košická skupina The Sages. Žánrovo sa definuje ako „alternatívny rock“. Od vzniku v roku 2014 prešla viacerými zmenami a v súčasnosti ju tvorí trojica Michal Bučko – spev, gitara, Karol Zsigray – basová gitara a Milan Turis – bicie . Vo svojej tvorbe kombinuje prvky melodických spevov s harmonickým aranžovaním s prvkami progressive rock a elektronickej hudby, ale aj sláčikovými partami. Tvorba je prevažne v anglickom jazyku, no vyskytujú sa aj skladby v slovenskom. V súčasnosti sa prezentuje vydávaním singlov na online hudobných platformách a pracuje na albume, ktorého vydanie sa očakáva túto zimu.

Kto sú Slivka (spev), Miloš (bicie), Pino (klávesy) a Viliam (basgitara), to je každému jasné. Za týmito menami sa ukrýva elektro-indie-popová košická formácia Puding pani Elvisovej, ktorá prevezme žezlo o 18:00 hod. Na hudobnej scéne pôsobí od roku 1995. Jedinečný rukopis kapely je dnes mixom elektronickej tanečnej hudby plnej rôznych experimentov s hlasným, priam až punkovým nasadením.  V marci skupina vydala svoj nultý album Mohérpop, ktorý mapuje obdobie ich začiatkov a prináša kolekciu doteraz nevydaných EP a rádiových singlov. Na konte má ešte štyri ďalšie albumy. Medzi ich najznámejšie skladby patria Gramatika, Hopa-hopa, Sisisisi, Mladí chemici či Milošove meniny.

O 19:30 odpáli show v balkánskom rytme srbský hudobník Mr. Žarko so svojou kapelou v balkánskom rytme. Ľudia z oblasti Čačak majú zvláštnu povesť, ktorú Žarko Jovasevic čiastočne vysvetľuje ako „folkloristické šialenstvo“. Jeho veľmi zvláštnu formu importoval do západnej Európy, keď sa presťahoval do Berlína. Veľmi na neho zapôsobila kreatívna a medzinárodná hudobná scéna, ktorú tam našiel. Rozhodol sa založiť kapelu a skladať vlastné piesne podľa balkánskeho zvuku. Na vystúpeniach ho sprevádzajú skvelí hudobníci z Bulharska, Ruska, Rumunska, Turecka a USA.

Na dobrú noc zahrá poslucháčom o 21:00 veľmi dobre známa a obľúbená Para z Bratislavy, ktorá nie je žiadnym nováčikom. Jej história sa začala písať v roku 1995. Začínala v štýle punku, neskôr pridala aj trochu ska a funk. Úspech im priniesli skladby Kruhy do vody, Ticho, Otec, Prví poslední, Prezident či singel Keď ťa stretnem, ktorý je z albumu Brutálna zostava a práve vďaka nemu sa stal najúspešnejším albumom kapely. Čo pripravili pre svojich fanúšikov Tomáš (Lasky) Šedivý – spev, Matúš  Vallo – basa, Jozef (Jojo) Rezník – gitara, Oliver (Sado) Sadovský – perkusie, MPC, bicie, Daniel Buzinkay – bicie, vokály a Tibor Kökéni – akordeón, nechajme sa prekvapiť. Určite nás prevedú Našou krajinou skladbami z ich najnovšieho albumu.

Maroš Simon

vedúci oddelenia marketingu, PR a telKE

 

 

 

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore