Klub mladých novinárov

Osobnosti novinárskeho športového sveta v otvorenej diskusii

Neraz sme sa presvedčili, že šport je fenomén, ktorý dokáže spojiť celý národ bez ohľadu na aktuálnu spoločenskú situáciu. Práve o športovej žurnalistike diskutovali v utorok 19. marca v priestoroch Domu novinárov exkluzívni hostia – čerstvý trojnásobný držiteľ sošky OTO, v súčasnosti vedúci športovej redakcie verejnoprávnej televízie RTVS Marcel Merčiak a redaktor komerčnej Televízie Markíza Štefan Eisele, ktorý zaujal v lete minulého roka svojou otvorenosťou v súvislosti s praktikami v slovenskom športe.

foto

Moderátor diskusie Peter Jánošík v úvode zisťoval, ako sa obaja, dnes renomovaní športoví novinári, dostali k svojmu remeslu. „V mladosti som na ulici v Prešove hrával  s kamarátmi futbal. Mimochodom, štyria z nich dnes pôsobia v Corgoň lige. Pochopil som, že viacerí  chalani sú talentovanejší, ale o šport som sa neprestal zaujímať, práve naopak. Od desiatich rokov som sledoval v televízii každý športový prenos, ktorý bol k dispozícii,“ uviedol športový fanatik Merčiak. Neskôr začal písať o hokeji pre Prešovský večerník a následne jeho kroky smerovali na bratislavskú Katedru žurnalistiky Univerzity Komenského, kde vďaka svojim schopnostiam aj vyučujúcim vypomáhal v Denníku Šport, aby napokon zakotvil v športovej redakcii Slovenskej televízie. „Škola mi pomohla dostať sa do praxe,“ priznala slovenská komentátorská jednotka.

Števo Eisele vyštudoval Ekonomickú univerzitu v Bratislave. Začínal ako moderátor v športovom rádiu, odkiaľ prešiel do Televízie Markíza – z tváre reklamných „jinglov“ a redaktora Reflexu sa stal športový novinár, ktorý si nedáva servítku pred ústa. „Ako zaujímavosť zo študentských čias môžem prezradiť, že som sedával v jednej lavici so známym slovenským futbalistom Filipom Šebom.“

Eisele: Robíme chyby a štve nás to

Práca športového žurnalistu priam vyžaduje, aby sa stretával so zaujímavými ľuďmi, tvrdí Števo Eisele, ktorý sa nevyhol ani otázkam týkajúcim sa kvality športového vysielania v Záhorskej Bystrici. „Samozrejme, každý robí chyby, aj my. Verte, štve nás to. Teraz sme po niekoľkých rokoch začali s vysielaním Formuly 1, určite to nebolo bez nedostatkov. Máme však za sebou úvodné preteky a motiváciu zlepšovať sa.“ Eisele potešil športových priaznivcov informáciou, že olympijský hokejový turnaj v Soči 2014, ktorý odvysiela Markíza, bude komentovať populárny Pavol Gašpar.

Ľudia nás často kritizujú, že vysielame málo športových prenosov. Všetko je však vecou finančných prostriedkov! Málokto si napríklad uvedomuje, že pred niekoľkými rokmi sme boli celosvetovo jedinou televíziou, ktorá pokrývala kompletný futbalový servis vrátane najvyššej domácej súťaže, reprezentácie, Ligy majstrov či anglickej Premier League. O tom sa nikde nepísalo,“ poznamenal Merčiak, ktorý má výhrady voči spojeniu rozhlasu a televízie do jednej inštitúcie. „Súčasná RTVS je taký ´mačkopes´.“

Obaja novinári potvrdili, že my Slováci sme už raz takí – nikdy nám nič nie je dobré, často šomreme, sme nespokojní, nadávame. To platí aj vo vzťahu divákov k práci športových redakcií.

Témou diskusie dvoch osobností športového novinárskeho neba na Slovensku boli aj podmienky slovenského športu a špeciálne Eiseleho kritika tzv. olympijských výletníkov. „Nechcem konkretizovať, ale boli aj takí, ktorí sa opili na diskotéke, odfotili sa so slovenským dresom a fotku ´hodili´ na Facebook. Iným pre zmenu prekážalo k lepším výkonom to, že diváci na olympijskom štadióne tlieskali Usainovi Boltovi a vraj ich to vyrušovalo,“ krútil hlavou Eisele, ktorého doplnil Merčiak s úsmevom: „Paradoxné je, že v tomto smere najväčší ´expert´ gymnasta Samuel Piasecký dosiahol jeden z najhodnotnejších výsledkov v rámci účinkovania slovenských športovcov v Londýne.“

Merčiak: Hokej a futbal sú naše národné choroby

Dva najpopulárnejšie športy na Slovensku trápia už niekoľko rokov podobné „boľačky“. Futbal a hokej zápasí s nedostatkom financií, slabou mládežníckou základňou či nevyhovujúcou infraštruktúrou. „Viete, kto vychoval našu úspešnú hokejovú reprezentáciu? Ešte socializmus,“ povedal Eisele.

Merčiak označil tých, ktorí sa v dnešných ťažkých časoch venujú deťom za minimálnu odmenu ako „El Loco“ „Situácia je zložitá nielen v športe. Hokej a futbal sú naše národné choroby. Z iného pohľadu je problémom nášho športu to, že malé Slovensko chce byť dobré pomaly v každom športovom odvetví – vo futbale, v hokeji, v basketbale, v hádzanej či iných športoch.“

Problémom je aj stagnácia kvality a strata diváckeho záujmu o najvyššiu domácu futbalovú a hokejovú súťaž. „Dnes je, žiaľ, situácia taká, že by som sa hanbil vziať svoje dieťa na slovenský futbal,“ zareagoval Eisele.

Vzájomný rešpekt dvoch novinárskych osobností

Hoci Marcel Merčiak a Štefan Eisele pôsobia v dvoch odlišných médiách a na niektoré veci – ako napríklad vysielacie práva na reprezentačné stretnutia vo futbale – majú iný názor, aj utorková diskusia ukázala, že medzi nimi nevládne rivalita či nevraživosť, ale vzájomný rešpekt.

Sympatické gesto urobil redaktor komerčnej televízie hneď v úvode, keď pri podávaní ruky pogratuloval svojmu skúsenejšiemu kolegovi k celkovému triumfu v ankete OTO. Kto v utorok večer navštívil Župné námestie 7, akiste neľutoval. A tí, ktorí prišli, mohli snáď ľutovať len to, že večer trval tak krátko.

Róbert Buček

Komentáre

komentárov

1 Comment

1 Comment

  1. Jaroslav Kotleba

    12. októbra 2014 at 22:10

    Futbalista Bieloruska sa volá Filipenka a nie Filipenko, pán Merčiak. Má to napísané na drese vzadu. Ospravedlňte sa.

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore