Tlačové správy

Spolupráca prináša úžitok

Spolupráca košických ústavov Slovenskej akadémie vied a univerzít na projektoch už prináša ovocie v podobe nových nápadov, nového prístrojového vybavenia pracovísk, nových talentov a nových a osožných výstupov pre praktické využitie.

Ústav materiálového výskumu SAV a Prírodovedecká fakulta Univerzity P. J. Šafárika v Košiciach (jedna vedeckovýskumná a druhá vzdelávacia inštitúcia) spolupracujú aj na projekte MIKROMATEL Progresívna technológia prípravy mikrokompozitných materiálov pre elektrotechniku. Na projekt v rámci Operačného programu Výskum a vývoj (OPVaV), prioritná os 2 – Podpora výskumu a vývoja, 2.2 Prenos poznatkov a technológie získaných výskumom a vývojom do praxe (OPVaV-2009/2.2/04-SORO) bolo celkovo pridelených 921 402 eur, z toho pre žiadateľa – ÚMV SAV – 668 828 eur.

Zámerom projektu je prispieť k rozvoju elektrotechnického priemyslu v regióne s relatívne vysokou nezamestnanosťou vývojom novej technológie prípravy magnetických kompozitných materiálov,“ hovorí Ing. Radovan Bureš, CSc., garant projektu a projektový manažér za ÚMV SAV. „Kľúčový cieľ je orientovaný na dobudovanie unikátnej infraštruktúry s priaznivým ekologickým dopadom na prípravu kompozitných materiálov a testovanie ich fyzikálnych vlastností. Ďalším významným cieľom je výskum a vývoj technologických postupov vedúcich k optimalizácii prípravy magnetických kompozitných materiálov s nízkou energetickou náročnosťou, čo sa premietne aj do výstupov základného a aplikovaného výskumu. Taktiež chceme dosiahnuť koordináciu výskumu a vývoja s výrobnou praxou prenášaním získaných poznatkov do radov odbornej verejnosti najmä v oblasti priemyslu a ústavov venujúcim sa aplikovanému výskumu.

IMG_9743

Najnovším počinom riešiteľského tímu bolo slávnostné uvedenie piatich zariadení do činnosti v Laboratóriu feromagnetizmu Katedry fyziky kondenzovaných látok Ústavu fyzikálnych vied PF UPJŠ v Košiciach. Laboratórium a jednotlivé nové zariadenia predstavil garant a projektový manažér za UPJŠ prof. RNDr. Peter Kollár, CSc. (na obr.) spolu so svojimi spolupracovníkmi RNDr. Jánom Füzerom, PhD. a RNDr. Adrianou Zeleňákovou, PhD. Nové prístrojové vybavenie pozostáva z aparatúr na prípravu, prechovávanie a meranie magnetických vlastností kompozitných magneticky mäkkých feromagnetík, čo umožní efektívnejšie skúmať vlastnosti tejto novej triedy materiálov. „Výsledkom nášho spoločného úsilia sú tiež výstupy v praxi, dlhšie spolupracujeme s U.S. Steel Košice, Senzorom Košice a najnovšie i so SEZ v Krompachoch, ktoré používajú magnetické materiály,“ ocenil prof. Kollár.

S problematikou „nových technológií“ a potrieb elektrotechnického priemyslu budú oboznamovať aj širokú laickú verejnosť vrátane študentov stredných a vysokých škôl, čo napomôže zabezpečiť kontinuitu rozvoja danej oblasti. Metodické postupy pri riešení partikulárnych cieľov sú založené na využívaní najmodernejšej infraštruktúry vedeckého výskumu a vývoja a na moderných informačných technológiách umožňujúcich prepojenie v rámci reťazca výskum – vývoj – technológia – výrobná prax – spoločnosť. Výstupy a dopady projektu majú ambíciu napomôcť konkurencieschopnosti východného Slovenska spejúceho k regiónu
s vyššou vedomostnou úrovňou, čo prispeje k trvalo udržateľnému rozvoju spoločnosti.

IMG_9739

IMG_9720

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore