Tlačové správy

Košice 2013 otvorili tri nové výmenníky

Košičania budú mať opäť bližšie ku kultúre. Vďaka dvom už fungujúcim kultúrnym výmenníkom sa umenie dostalo aj do sídliskových a okrajových častí mesta. Začiatkom týždňa pribudli v rámci projektu Košice 2013 a SPOTs v Košiciach tri nové, ktoré ponúknu nielen kultúrne, vedecké, ale aj športové vyžitie pre ľudí všetkých vekových kategórií.

Až tri bývalé výmenníky tepla, nedávno zrekonštruované a premenené na komunitné centrá, otvorili v pondelok zástupcovia mesta Košice a  n. o. Košice – Európske hlavné mesto kultúry 2013. Výmenníky na uliciach Ľudová, Važecká a Wuppertálska budú patriť do siete komunitných centier, o ktorých program a prevádzkovanie sa bude starať tím projektu SPOTs. Dva takto zrekonštruované objekty na Brigádnickej a ul. Obrody už v Košiciach fungujú a záujem verejnosti o ich využívanie je čoraz väčší. V lete pribudne šiesty výmenník na Štítovej ulici.

IMG_3163 copy

Otvárame ďalšie zo sídliskových kultúrnych centier, prostredníctvom ktorých môžeme našich obyvateľov zapájať do umeleckých a kultúrnych podujatí a poskytnúť im tak možnosť tráviť voľný čas zmysluplne a kultivovane. Tanec, in-line korčuľovanie, indoor skating, súťaže, filmové predstavenia, tvorivé dielne či rôzne diskusné fóra budú Košičanom o čosi bližšie a dostupnejšie ako doposiaľ. Rád by som poďakoval všetkým za trpezlivosť pri stavebných prácach na týchto kultúrnych centrách a verím, že zrekonštruované výmenníky budú ľudia využívať nielen počas výnimočného roka 2013, ale i po ňom.” povedal košický primátor Richard Raši.

Slávnostné otvorenie s bohatým kultúrnym programom bolo v pondelok 22. apríla o 18.00 hod. vo výmenníku na Važeckej ulici. Počas otváracieho týždňa od 20. do 28. apríla môžu záujemcovia vidieť skateboardovú exhibíciu (výmenník na Ľudovej ulici), dozvedieť sa opäť niečo nové v rámci populárno-náučného cyklu mimoriadne obľúbených prednášok s názvom Vedecká kaviareň, pozrieť si filmy, aktívne sa zapojiť do tvorivých dielní a svojími nápadmi a postrehmi prispieť k tvorbe ďalšieho programu a ich ďalšom smerovaní počas diskusie Otvorené pódium.

Je to ďalšia etapa v živote projektového tímu SPOTs, ale aj v živote sídlisk, na ktorých budeme každý deň aktívne pôsobiť. Sú to výzvy na budúce projekty spolu s umelcami a obyvateľmi, veľa možností naučiť sa niečo nové a stretnúť zaujímavých ľudí, niečo ako iný vietor do plachiet. Veľmi si želám, aby sa všetkým návštevníkom a obyvateľom sídlisk páčilo nielen architektonické riešenie výmenníkov, ale hlavne program, ktorý sme pre nich pripravili v najbližších mesiacoch. Dúfam, že sa vytvoria rôzne zamerané a aktívne fungujúce skupiny, s ktorými budeme môcť plánovať program, zaujímavé umelecké projekty nielen v roku 2013, ale hlavne v ďalšom období.” prezradila o plánoch manažérka projektu SPOTs Blanka Berkyová.

Celková hodnota rekonštrukcie výmenníkov, ktorú robila spoločnosť PKB invest, s.r.o., je 1 236 163,76 eur s DPH. Komplexná prestavba objektov umožnila vytvoriť multifunkčné miestnosti pre kultúrno-spoločenské aktivity a zázemie pre personál a návštevníkov, úpravou striech sa vytvorilo ich funkčné využitie a urobili sa tiež terénne a sadové úpravy okolia. Viac informácií o jednotlivých výmenníkoch a programe nájdete na stránke www.vymenniky.sk. O projekte SPOTs sa dozviete na stránke www.spots.sk.

Program novootvorených výmenníkov v týždni od 22. do 28. apríla

Každý z výmenníkov sa postupne zameria na odlišné oblasti spoločenského a kultúrneho života. Počas najbližších dvoch mesiacov môže každý prispieť svojím nápadom na nové aktivity, ktoré by chcel pravidelne v priestoroch výmenníkov vidieť či zažiť. Teraz však ešte každý z výmenníkov stojí na začiatku dlhej cesty, počas ktorej sa ukáže, akým smerom sa vydá. Čo vás ale čaká prvý týždeň?

Vo Výmenníku Važecká sa môžete tešiť na:

22. apríla, 18:00
Slávnostné otvorenie / vernisáž výstavy „Výmenníky“ s architektmi a s tímom SPOTs.

24. apríla, 16:00
Tvorivé dielne s Jankou Bučkovou, téma: Originálna potlač textilu.

25. apríla, 17:30
Otvorené javisko / Open stage – každý z MČ Nad Jazerom je pozvaný predstaviť svoje aktivity a záujmy.

27. apríla

16:00 – premietanie pre deti,

17:00 – tvorivá dielňa pre deti,

19:00 – premietanie pre dospelých – Cinefil o. z.

Vo Výmenníku Wuppertálska sa môžete tešiť na:

23. apríla, 13:00

Vernisáž výstavy olejomalieb „Z Beskýd do Tatier“ – Josef Teper – ZŠ Starozagorská.

23. apríla, 18:00
Vedecká kaviareň na tému „Invázne rastliny“ – RNDr. Eva Sitášová – SAV.

24. apríla, 16:00
Detské tvorivé dielne s Evou Tkáčikovou, téma: Čim čarára, čim, čim, čim.

26. apríla, 17:30
Otvorené javisko / Open stage – Každý z MČ KVP je pozvaný predstaviť svoje aktivity a záujmy.

28. apríla

16:00 – premietanie pre deti,

17:00 – tvorivá dielňa pre deti,

19:00 – premietanie pre dospelých – Cinefil o. z.

Vo Výmenníku Ľudová sa môžete tešiť na:

20. apríla, 13:00 – 20:00
Exhibícia skejtbordingu – EastSideSkates o. z.

21. apríla, 13:00 – 20:00
Freeride – vyskúšaj si skejtpark na vlastnej koži.

27. apríla, 13:00 – 20:00
Street art exhibícia – maľujeme si fasádu – Street Art Communication o. z.

Sprievodný program

Vo Výmenníku Brigádnická

25. apríla, 18:00
Výstava „Svietidlá – svetlo“ – Škola úžitkového výtvarníctva v Košiciach.

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore