Tlačové správy

Svetový deň slobody tlače oslávi koncert aj diskusia

Slovenský syndikát novinárov pripravuje vo štvrtok na Hlavnom námestí v Bratislave Koncert za slobodu slova

 BRATISLAVA 29. apríla (SITA) – Svetový deň slobody tlače, ktorý si verejnosť pripomenie v piatok 3. mája, oslávi Slovenský syndikát novinárov viacerými podujatiami. V predvečer sviatku pripravil syndikát Koncert za slobodu slova a na Svetový deň slobody tlače organizuje diskusiu. Svetový deň slobody tlače je príležitosťou na informovanie verejnosti o porušovaní práv na slobodu prejavu ako aj pripomienkou uväznenia alebo smrti mnohých novinárov, ktorí prinášajú ľudom každodenné informácie o dianí vo svete, upozorňuje Slovenský syndikát novinárov.

Koncert za slobodu slova sa uskutoční vo štvrtok 2. mája od 18:00 na Hlavnom námestí v Bratislave a publikum na ňom čaká rad interpretov. Na scéne sa vystriedajú bubenícky orchester Batatimba, speváčka Andrea Zimányiová, Michal Matejčík, ktorý hrá Depeche Mode na harfe, speváčka Anka Repková, Marián Greksa a jeho kapela Grexabat. Predstaví sa i Šansónový klub Jozefa Bednárika v zložení Stano Král, Marcela Laiferová a Jakub Petraník a tiež kapely Finally a In Vivo. Ako pre agentúru SITA povedala Tamara Valková, poverená vedením Slovenského syndikátu novinárov (SSN), hudobníci, speváci a skupiny prejavili o podujatie nečakaný záujem a stále sa hlásia ďalší, hrajú pritom bez nároku na honorár. Popri umelcoch v programe vystúpia aj Tamara Valková, tvár novembra ’89 Ján Budaj, investigatívny kanadský novinár a autor knihy o Gorile Tom Nicholson a divadelný režisér Nikita Slovák, avizoval ďalej SSN.

Nielen pre žurnalistov organizuje Slovenský syndikát novinárov priamo na Svetový deň slobody tlače diskusiu O slobode slova. Pozýva na ňu v piatok 3. mája od 9:30 do 13:00 do Domu novinárov na Župnom námestí 7 v Bratislave. Moderátor diskusie Juraj Hrabko ako hostí privíta zástupcov vedenia denníka Sme a vydavateľstva Trend Matúša Kostolného a Olivera Brunovského. Publicisti Róbert Kotian, Marián Leško a Ján Füle sa budú venovať vývoju na mediálnej scéne po roku 1989 a o investigatívnej žurnalistike porozprávajú Marek Vagovič, Martin Daňo a právnik Jozef Vozár. Podrobné informácie o oboch podujatiach možno nájsť na webstránke Slovenského syndikátu novinárov  http://www.ssn.sk/.

V roku 1991 vyhlásila Organizácia Spojených národov pre vzdelanie, vedu a kultúru UNESCO 3. máj za Svetový deň slobody tlače. Valné zhromaždenie OSN o ďalšie dva roky schválilo tento dátum ako deň, keď sa majú pripomínať základné princípy slobody tlače. Dve storočia pred vyhlásením dňa slobody tlače v roku 1791 Kongres Spojených štátov schválil prvý dodatok americkej ústavy, zakazujúci prijať zákony, ktoré by mohli akokoľvek obmedzovať náboženskú slobodu alebo slobodu prejavu, vrátane slobody tlače.

 

 

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore