Tlačové správy

Pod hviezdami

Medzinárodné podujatie „Noc literatúry“ aj v Rožňave

Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja, sa 15.mája 2013 zapojila do medzinárodného podujatia Noc literatúry. Hlavným organizátorom bolo OZ Slniečkovo, Knižnica pre mládež mesta Košice a České centrum Bratislava. Finančne projekt podporilo Ministerstvo kultúry SR v rámci dotačného systému Európske hlavné mesto kultúry 2013 – Košice.

Noc literatúry je jednodňovým sviatkom európskej literatúry a 15.mája 2013 sa na Slovensku uskutočnil  V. ročník. V regióne východného Slovenska sa do projektu zapojilo šesť knižníc v mestách Košice, Prešov, Vranov n/Topľou, Trebišov, Michalovce a Rožňava.

Hlavnými partnermi Gemerskej knižnice Pavla Dobšinského v Rožňave boli Mesto Rožňava a Banícke múzeum Rožňava. Nadšenci a milovníci čítaného slova sa stretli v átriu Galérie Baníckeho múzea v Rožňave, aby o 18-tej hodine odštartovali, ako súčasť medzinárodného podujatia, verejné čítanie úryvkov z diel francúzskej, anglickej, rakúskej, maďarskej i slovenskej tvorby v podaní hostí – JUDr. Eriky Mihalikovej prednostky mestského úradu, Ing. Karola Kováča poslanca mestského zastupiteľstva, Mgr. Petra Galla hovorcu mesta, Anny Lachovej reštaurátorky Galérie Baníckeho múzea a Renáty Palme autorky básní.

Nakoľko cieľom projektu je upozorniť na význam literatúry prostredníctvom verejného čítania, pozvanie prijala aj spisovateľka historických ľúbostných románov Jana Pronská. Do povedomia čitateľov sa dostala svojou prvotinou Zlatníkova chovanica. Na otázku, prečo si vybrala tento druh literatúry, odpovedala : „Už na základnej škole som mala rada dejepis. Veľa som čítala. Ovplyvnila ma napríklad spisovateľka Marija Jurič Zagorka, ktorej diela Plamene inkvizície a Gričská čarodejnica sú vynikajúce a dodnes sa k nim vraciam. No ak si myslíte, že by som rada žila v niektorom z období, napríklad stredoveku, tak sa veľmi mýlite. Stredovek dáva veľký priestor fantázii, ale žiť by som vtedy nechcela. Veľmi rada by som sa tam však chcela pozrieť…“

„Noc literatúry“ pod hviezdami v Rožňave splnila očakávania a ukázala milovníkom literatúry, že láska ku knihe sa môže prejaviť  na rôznych miestach, v rôznom čase, len je potrebné vydržať. Do tohto projektu sa zapojila približne dvadsiatka väčších európskych miest a množstvo menších miest.  Záverečné poďakovanie patrí všetkým, ktorí prijali naše pozvanie a ktorí sa akýmkoľvek spôsobom podieľali na tejto medzinárodnej akcii. Či už ako „čítajúci“ skvelých úryvkov odporúčaných  kníh, alebo ako poslucháči, či neskôr diskutujúci s hosťom večera – spisovateľkou Janou Pronskou. V neposlednom rade patrí poďakovanie aj hostiteľom, ktorí nám poskytli priestory. Pod holým nebom a s mesiacom nad hlavou to bolo niečo nové, netradičné.  

Tatiana Bachňáková

Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave

Kontakt : www.kniznica-rv.sk      E-mail : kniznica@kniznica-rv.sk      

Tel. : 058/ 788 09 11, 788 09 17  Fax : 058/ 788 09 10

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore