Tlačové správy

Na Slovensku je to tak…

Do povedomia ľudí som sa dostal, keď som v Košiciach inicioval  petíciu za odvolanie vtedajšieho ministra práce a sociálnych vecí Ľudovíta Kaníka. Ako asi jediný Róm som odmietol dávky v hmotnej núdzi, lebo bolo pod  moju  úroveň žiť na úkor štátu. Nechcel som  byť nikomu na príťaž, nechcel aby niekto na mňa ukazoval prstom, preto som žiadal iba to, na čo by mal mať právo každý občan tohto štátu – prácu a dôstojný život! Bojoval som  proti novele zákona o nemožnosti externe študovať a zároveň byť v evidencii uchádzačov o prácu. Práve pre túto novelu som nemohol dokončiť štúdium, lebo by som tým finančne ohrozil svoju rodinu.

Zamestnal som sa v roku 2006 vo firme Kosit, a.s. Košice ako závozník pri zbere komunálneho a toxického odpadu. Prešiel som lekárskou prehliadkou ako úplne zdravý, schopný vykonávať prácu. Po dvoch rokoch v práci, mi pri preventívnej prehliadke zistili obojstrannú percepčnú poruchu sluchu, spôsobenú vplyvom nadmerného hluku. Stratil som sluch na niečo viac ako 13 percent. Lekári mi preto odporúčali zmeniť pracovné zaradenie a nepracovať v hlučnom prostredí. Zamestnávateľ ma však nepreradil na inú prácu a po ďalších dvoch rokoch mi bola pri preventívnej prehliadke zistená už 35-percentná strata sluchu a lekárka ma uznala za neschopného vykonávať ďalej prácu závozníka – odporučila mi preradenie na iné pracovné miesto. 

Musel som sa podrobiť dlhodobej liečbe a bol som rok práceneschopný. Keďže ma ale  zamestnávateľ nebol ochotný  preradiť na inú prácu, podal som  podnet na Inšpektorát práce (IP). Po jeho prešetrení mojej situácia mi IP dal za pravdu a podľa jeho záverov ma mal zamestnávateľov už po prvých zdravotných problémoch preradiť na iné pracovné miesto, takže mi zamestnávateľ  nakoniec ponúkol  miesto zametača, ktorý bol ale v tom čase ešte práceneschopný. Po skončení PN však už miesto zametača bolo obsadené, a tak mi dal Kosit, a.s. Košice  výpoveď dohodou zo strany zamestnávateľa s odôvodnením, že vhodné miesto vzhľadom na môj  zdravotný stav už nemajú. Výpoveď som neprevzal – chcel  som prácu, ale hoci som ju neprevzal, výpoveď bola platná. Je to skutočne irónia, keď v práci, v ktorej si zničíte zdravie pre hlúposť a neschopnosť niekoho iného už o vás nemajú záujem a vy sa ocitnete na dlažbe, s obmedzenými možnosťami.

V súčasnosti som  na 45-percentnom invalidnom dôchodku a kvôli poruche sluchu je len veľmi malá pravdepodobnosť, žeby som sa niekde dokázal zamestnať. Aj keď som preukázateľne stratil sluch vykonávaním práce závozníka – pri nárazovom hluku, manipuláciou pri zbere odpadu, zamestnávateľ odmieta uznať odškodné za trvalú ujmu na zdraví.

Momentálne sa s firmou Kosit, a.s. Košice súdim a po prieťahoch na okresnom súde, kde mi nechceli uznať žalobu, rozhodol Krajský súd v Košiciach v môj  prospech s tým, že vznikli všetky právne dôvody na začatie súdneho konania.

Viem, že zdravie a sluch mi to už nevráti, no verím, že vyhrá spravodlivosť. Premýšľam nad našimi zákonmi, nad neschopnosťou štátnej moci, ktorá pomáha veľkým firmám, akou je aj  firma Kosit, aby nedodržiavaním bezpečnostných predpisov a ochrany zdravia pri práci robili zo zdravých ľudí invalidov a – bohužiaľ! – často aj z detí siroty.

Úrady, zamerané na ochranu zdravia pri práci, by mali pravidelne vykonávať kontroly na pracoviskách, robiť merania hluku, toxicity a bezpečnosti pracoviska, no iba mali… ale v skutočnosti nerobia. Kto pracuje vo veľkých firmách vie, ako sa končia takéto kontroly – buď dôjde kontrola iba po kancelárie alebo ak aj robia nejaké merania na pracovisku, výsledky meraní bývajú upravené tak, aby formálne všetko vyhovovalo  normám. Preto sa pýtam – aká veľká by bola investícia pre firmu Kosit zabezpečiť pre svojich pracovníkov na smetiarskych autách pomôcky na ochranu sluchu?

Lakomosť sa nevypláca a ja dúfam, že toto si zástupcovia firmy uvedomia, keď sa  mi  podarí vyhrať súdny spor,  ktorý  je  vytýčený na piatok  31. mája 2013 o 9:00 hod. na Okresnom súde Košice  2 v pojednávacej miestnosti číslo 105 na 1. poschodí.

Zároveň sa chcem poďakovať právnej kancelárii  prof. JUDr. Petra  Vojčíka – JUDr. Leovi Vojčíkovi  a JUDr.  Petrovi  Čabákovi,  ktorí sa ujali môjho prípadu.

Ak prejavíte záujem podrobnejšie sa oboznámiť s mojou situáciou, pripájam aj kontakt:

Jozef VARGA         0911 40 66 37

 

 

 

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore