Tlačové správy

Stredoeurópsky literárny maratón

Literárny festival Mesiac autorského čítania je po roku späť. V Česku prebieha už 14. ročník. Spolu s  ním do Košíc zavítajú literárne osobnosti zo Slovenska, Česka a z nemecky hovoriacich krajín. Stretnúť ich a zoznámiť sa s rôznymi podobami európskej literatúry môžu návštevníci festivalu po tretíkrát v priestoroch košického Bábkového divadla na Alžbetinej ul. č 38 od 2.júla až do 1.augusta 2013, vždy so začiatkom o 18.00 hod.

Okrem Košíc festival paralelne prebieha v ďalších troch mestách (Brno, Ostrava, Wroclaw). Celkovo sa poslucháčom na ňom predstaví 32 českých a slovenských autorov a 31 autorov z Nemecka, Rakúska, Švajčiarska a Luxemburska.

Každý večer program zahŕňa autorské čítanie českého, alebo slovenského autora a následne autora z hosťujúcej krajiny. Čítanie v nemeckom jazyku sprevádza v pozadí premietaný preklad textu do slovenčiny, alebo češtiny. Po odznení jednotlivých úryvkov z tvorby nasleduje krátka beseda s autorom. Celkovo sa tak poslucháčom postupne predstaví 32 českých a slovenských autorov a 30 autorov z Nemecka, Rakúska, Švajčiarska a Luxemburska.

K slávnostnému otvoreniu festivalu riaditeľka Knižnice pre mládež mesta Košice, Iveta Hurná povedala: „Maratón autorských čítaní odštartuje nestarnúci Ľubomír Feldek, všestranne nadaný spisovateľ, dramatik, prekladateľ a inovátor detskej literatúry v jednej osobe. Sprevádzať ho bude jeho manželka Oľga, novinárka, scenáristka, dramaturgička a humoristka. Kvalitu úvodného večera doplní nemenej výrazná literárna osobnosť z Viedne – Marianne Gruber. Spisovateľka, moderátorka a redaktorka, ktorej ústredným motívom tvorby je veta “Sloboda bez zodpovednosti je despotizmus“ je pokladaná za jednu z najvýznamnejších osobností rakúskej literárnej scény.“

Kvalitu programu festivalu podčiarkuje aj rada ďalších výrazných osobností a nositeľov rôznych literárnych ocenení. Napríklad Martin Ryšavý, Košičan Marek Vadas, pódiový performer Jaromír Typlt, básnik, prozaik a jazykový redaktor Ján Litvák, bývalý spolupracovník Václava Havla a dlhoročný riaditeľ Nadácie Sándora Máraiho Peter Hunčík, prozaik, básnik a televízny režisér Peter Krištúfek, spisovateľ, režisér, divadelný a filmový herec Arnošt Goldflam, či stálica festivalu – básnik, prozaik a dramatik Pavel Kohout. Z hosťujúcich krajín svoju literárnu tvorbu predstaví napríklad  Bernhard Setzwein z Nemecka, ktorý má na svojom konte až 24 knižných diel a Franz Hammerbacher z Rakúska, ktorý sa príde podeliť o svoje zážitky a skúsenosti zo svojho pôsobenia na vojenských misiách v Kosove a na Golandských výšinách. Pozoruhodnou osobnosťou tohtoročného programu festivalu bude aj poetka, prekladateľka, redaktorka a vydavateľka Daniela Seel a spisovateľka, kurátorka prekladateľka z ruštiny a taliančiny Emma Braslavsky. Privítame aj prezidentku Luxemburského zväzu spisovateľov poetku a novinárku Colette Mart a luxemburského spisovateľa, laureáta prestížnej ceny Battyho Webera Nica Helmingera.

Festival uzatvorí nemecký majster literárneho minimalizmu Gregor Sander a český  spisovateľ, výtvarník Patrik Linhart.

Projekt organizuje Knižnica pre mládež mesta Košice a Větrné mlýny Brno, finančne ho podporilo Ministerstvo kultúry SR v rámci svojho dotačného systému Európske hlavné mesto kultúry 2013 – Košice a záštitu nad ním prevzal primátor mesta Košice, Richard Raši.

 

 

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore