Tlačové správy

90. Medzinárodný maratón mieru

Grafika1 Košice, Bratislava – 5. september 2013

 Dve jubileá v jednom roku

Medzinárodný maratón mieru sa v roku 2013 prezentuje dvoma jubileami. Kým to prvé, 90. ročník je v centre komunikácie už fakticky rok, to druhé , i keď menej zásadné, stojí rovnako za zmienku. Maratón sa v roku 2013 bude konať po 25. krát na tzv. mestskom okruhu. Ten v roku 1989 nahradil do vtedy klasickú trať z Košíc do Sene a späť. Po niekoľkých optimalizáciách trať slúžila i pre Majstrovstvá sveta v polmaratóne v roku 1997 a neskôr potvrdila svoje parametre aj postupným posúvaním traťových rekordov až na hodnotu 2:07:01.

Obzretie za rekordným rokom 2012

Záver uplynulého roku a tým aj uzatvorenie 89. ročníka MMM prišlo  v Aténach prevzatím čestnej plakety pre najstarší maratón v Európe v projekte AIMS, kde  táto maratónska asociácia ocenila najstaršie alebo najprestížnejšie maratóny na jednotlivých kontinentoch.

Športová stránka podujatia priniesla nové traťové rekordy u mužov i žien, pričom najmä ten mužsky znamenal opäť výrazný kvalitatívny posun. Na jednej strane sa tento výkon stal v historickom svetovom rebríčku 16-tym najkvalitnejším traťovým rekordom všetkých čias. Iba AIMS pritom registruje viac než 200 certifikovaných maratónov a rekord  z Košíc je kvalitnejší než napríklad  zo Soulu, Pekingu, Toronta, Milána , Barcelony či ďalších metropolí.

Ďalšie výborné hodnotenie vystavil Košiciam portál All Athletics, ktorý za celú plejádu skvelých výkonov v pretekoch mužov ( 4 bežci pod 2:08:00 )  pridelil MMM skóre 6003 bodov, čo ho zaradilo na 10. miesto v Európe  za rok 2012

Leonard „Buddy „  Edelen

O tom, kto bude bojovať o vavrínový veniec v roku 2013 budeme ešte iba hovoriť. Kto ho získal pred polstoročím je jasné . Buddy  Edelen prišiel do Košíc ako svetový rekordér ( 2:14:28)  a svoju triedu potvrdil jasným víťazstvom. Práve tomuto  Američanovi, ktorý bol tiež prvý vo svojej krajine, kto zabehol maratón pod 2:20:00, je venovaný aktuálny ročník MMM a jeho projekt Po stopách maratónskych legiend. Finále zabezpečí tak ako každý rok Juniorská štafeta, v ktorej si 42 študentov z celého regiónu vychutná atmosféru zaplnených košických ulíc. Pripomeňme , že vlani sa tejto pocty dostalo Austrálčanovi Johnovi Farringtonovi. Pred nim to boli ešte Waldemar Cierpinski, Abebe Bikila, Christa Vahlensieck, Pavel Kantorek, Desire Leriche i Juan Carlos Zabala .

Fotovýstava pred prvou inštaláciou

„90 rokov košického maratónu vo fotografii „ je názov výstavy, ktorá sa po dlhých týždňoch príprav finalizuje pred svojou prvou inštaláciou. Tá je naplánovaná na 10. septembra v priestoroch košického Kultúrparku a bude spojená okrem krátkej vernisáže i s tlačovou konferenciou k dianiu v zákulisí príprav MMM 2013. Výstavu si budú môcť záujemcovia  postupne pozrieť na viacerých miestach v Košiciach, prichádzajúci účastníci potom priamo v mieste registrácie . Všetko smeruje k tomu, aby v roku v roku 2014   zavítala výstava  i do zahraničia, prioritne do Berlína, Prahy, Bruselu  či Krakowa.

 Biela noc v predvečer maratónu

V roku 2013, keď je metropola východného Slovenska zároveň jednou z dvoch metropol európskej kultúry, patrí medzi TOP podujatia v Košiciach nepochybne Biela noc/Nuit Blanche. Už 4. ročník tohto najrozsiahlejšieho a najnavštevovanejšieho projektu súčasného umenia na Slovensku sa v Košiciach uskutoční v sobotu 5. októbra 2013, teda v predvečer štartu Medzinárodného maratónu mieru.

„Týmto ročníkom Bielej noci sa nám podarilo prekročiť európsky kontinent. Po prvý krát budú v našej krátkej histórii vystavovať aj traja umelci z Japonska a jeden z Austrálie. Celkovo sa v Košiciach predstaví štyridsať umeleckých inštalácií.,“ uviedla kurátorka Bielej noci Zuzana Pacáková.  Vystaviť a ukázať svoje diela prídu aj umelci z Anglicka, Česka, Francúzska, Talianska, Maďarska, Slovenska a Španielska.  Jedna z inštalácii bude realizovaná i na Námestí maratónu mieru, kde sa v rámci spoločného programu uskutoční o 19- tej hodine akt zapálenia Maratónskeho ohňa

 Na štarte i Maroš Šefčovič a tím Európskej komisie

Jubilejného 90.ročníka Medzinárodného maratónu mieru sa zúčastní aj tím Európskej komisie. Podpredseda EK Maroš Šefčovič pobeží polmaratón, ostatní členovia tímu absolvujú buď polmaratón alebo štafetu. Počas maratónskeho víkendu v Košiciach, Európskom hlavom meste kultúry, prebehne aj niekoľko ďalších európskych podujatí. V sobotu 5. októbra sa uskutoční veľká diskusia s občanmi o súčasnosti a budúcnosti Európskej únie – Európsky dialóg, ktorého sa zúčastní Maros Šefcovič a vysokí predstavitelia Slovenskej republiky. V dňoch 3. až 5. októbra 2013, bude v Kulturparku predstavená Iniciatíva Európskej únie „MLÁDEŽ V POHYBE“ čo prinesie okrem iného aj  mnoho informácii o možnostiach vzdelávania v celej Európe.

 Primátor Bratislavy na hosťovaní v Košiciach

O tom, koľko zaujímavých mien skrýva štartovná listina MMM 2013 budeme postupne informovať. Dnešná tlačová konferencia v hlavnom meste SR nabáda prezradiť, že primátor Bratislavy Milan Ftáčnik opäť prijal pozvanie Richarda Rašiho hosťovať v primátorskej štafete prvého muža Košíc. Na rozdiel od maratónu v Bratislave, kde si štafeta delí iba polmaratónsku vzdialenosť,  čaká Milana Ftáčníka o niečo väčšia porcia. Na výber bude  mať buď 9 alebo 12 kilometrový úsek z celkového súčtu 42, 195 km.

Výsledky „ košických“  atlétov vo svete

Počas sezóny si organizátori nenechajú újsť  možnosť sledovať výsledkov tých atlétov, ktorí sa už v Košiciach v minulosti predstavili. Dieru do sveta v tomto smere určite urobil Peter Kimeli Some, ktorý vyhral veľký maratón v Paríži 7. apríla časom 2:05:37. K tomuto výkonnostnému skoku sa rozbiehal i v Košiciach, kde v roku 2011 obsadil 4. miesto. Ehitu Kiros Reda z Etiópe zas vlani brala v Košiciach bronz  časom 2:33:43, aby sa v januári tohto roku zlepšila na famóznych 2:23:39 a obsadila týmto časom v Dubaji 2. miesto. Potvrdzuje sa tak, že Košice sú často odrazovým mostíkom k hviezdnej kariére a otvárajú mnohým dvere do maratónskeho sveta.  Ak sa pozrieme ešte aj na muža, ktorý vlani na MMM šokoval svojim temer 5 minútovým zlepšením až na 2:07:01, môžeme vidieť, že Lawrence Kimayio na jar štartoval v Hamburgu a časom 2:10:27 obsadil 3. miesto.

 

 

 

 

Vizitky favoritov

Pole elitných pretekárov pre jubilejný roční sa pomaly uzatvára. Latka sa posnula opäť vyššie a fakticky nik okrem Afričanov sa do intervalu kvalifikačných kritérií nevie zaradiť. Úzka európska špička sa čiastočne predstavila na MS v Moskve , čiastočne čaká na lukratívne štarty vo svojich domovských krajinách. Detailné vizitky budú zverejňované od 10.septembra , dnes môžeme prezradiť, že viacerí z mužov sú svojim maximom vzdialení od traťového rekordu menej než minútu a u žien sú dokonca výrazne pod ním.

 

Majstrovstvá finančnej správy

Malé  jubileum si v Košiciach pripomenú i naši partneri z Finančnej správy Slovenskej republiky. Po 10. krát sa kontinuálne predstavia na trati v rámci svojich Medzinárodných majstrovstiev Slovenskej republiky . Pred reorganizáciu sme toto podujatie  poznali tiež ako majstrovstvá Colnej správy, pričom historicky najlepší výkon si zatiaľ zaknihoval  Petr Vymazal z Českej republiky časom 2:37:18 z roku 2006.

 

Maratón hlási vypredané

Mnohí sú z tohto faktu nadšení, mnohí sklamaní. Registrácia, ktorá sa otvorila rekordne skoro, už 21. januára, sa i rekordne skoro uzatvára. Stalo sa tak v piatok 31. augusta. Dôvodom je naplnenie počtov, ktoré sú naprojektované z logistického, bezpečnostného i materiálneho hľadiska. Nie sú to počty, ktoré nebude možne pri súčasnej organizačnej koncepcii prekonať, ale bude potrebné v daných oblastiach urobiť príslušné opatrenia s dlhodobým predstihom.

Kráľovská disciplína, teda samotný maratón zaznamenáva bezprecedentný,  temer  100% medziročný nárast. V období po uzatvorení registrácie sa štartovná listina doplní  už iba o atlétov so statusom Elite a tiež tých, ktorí budú štartovať na Majstrovstvách Slovenska v maratónskom behu.

 

Stav registrovaných bežcov k 31.8.2013

Disciplína Dlžka trate         Muži         Ženy        Spolu
Maratón 42 195 m          1621            191          1812
Polmaratón 21 097 m          1910            629          2539
T-Systems Inline 20 000 m            229              70            299
Handbikeri & Vozičkari 20 000 m              11                2              13
Gatrag Maratón 4 x 1/4 42 195 m            336            184            520
Univerzitný beh 12 000 m              30
U.S.Steel Family Run 4 200 m        *2800
Atletika hrou Rôzne          *500
Juniorská štafeta 42 x 1000 m          *640
Spolu            **9153
Počet krajín 52

*    vopred limitovaný a vypredaný počet  štartovných čísel

**  stav registrovaných v rovnaký deň  roku 2012:                                    6462

 

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore